Európában is nagy erőkkel támadják a WhatsApp üzenetküldőt

Ezúttal a European Consumer Organisation (BEUC) célkeresztjébe kerültek a WhatsApp magánszférát érintő irányelv-változtatásai.

Globális felháborodást okozott, amikor frissültek a WhatsApp magánszférával kapcsolatos irányelvei, majd felhasználók tömegei váltottak a rivális Telegram és Signal szolgáltatásokra. Azóta egyre több hatóság támadja a változtatások miatt a Facebookot és a WhatsAppot.

Hirdetés

Most például a European Consumer Organisation (BEUC) célkeresztjébe került a WhatsApp, amely a januárban bejelentett döntés szerint bizonyos adatokat megoszt a Facebookkal és a cégcsoport többi vállalatával.

A European Consumer Organisation (BEUC) most újfent kritizálta a változtatásokat, továbbá panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz és az európai fogyasztóvédelmi hatóságokhoz. A szervezet szerint a WhatsApp tisztességtelen módon gyakorol nyomást a felhasználókra, hogy fogadják el az új irányelveit, továbbá korlátozzák a választásuk szabadságát. Szerintük a WhatsApp ezzel megszegezi a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal kapcsolatos EU-s irányelveket. Azt is hozzátették, hogy a WhatsApp képtelen volt egyszerű és érthető módon elmagyarázni a változtatások jellegét.

A Facebook úgy reagált, szerintük rosszul értelmezik a helyzetet, a BEUC félreértette a használati feltételek frissítésének hatását és célját. Ez ugyanis nincs hatással a további adatmegosztásokra vagy az üzenetek magánjellegére. Ezért szívesen egyeztetnének a BEUC embereivel.

Azóta történt

Előzmények