Még több kibertámadás történik a távmunka miatt

A Pénzügyi Stabilitási Testület szerint a tomboló kibertámadások és a távmunka korában a pénzügyi cégeknek meg kell erősíteniük a védelmüket.

A Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) arra figyelmeztette a pénzügyi cégeket, hogy erősítsék meg a védelmüket, ugyanis mióta a dolgozók távmukában, otthonról kezdtek el dolgozni, elképesztő módon megszaporodott a kibertámadások mennyisége.

Hirdetés

Az FSB szerint a távmunka új lehetőségeket nyitott a kibertámadások világában, márpedig a távmunka valamilyen formában, de várhatóan állandó marad a pénzügyi ágazatban is, többek között.

Az FSB a G20-as minisztereket és jegybankokat arról is tájékoztatta, hogy a legtöbb kiber-keretrendszer nem készült fel egy olyan forgatókönyvre, amelyet közel univerzális távmunka és a helyzettel való kiber-visszaélés jellemez. Erre a következtetésre azután jutottak, hogy megvizsgálták a világjárvány hatásait a pénzügyi stabilitással kapcsolatban. A 2008-as világválság óta ez volt az első komoly teszt, de a rendszerek nagyobb része állta a sarat az FSB szerint.

Azt is elmondták, hogy miközben a korlátozások mindenhol enyhülnek, a legtöbb pénzügyi vállalat más cégekhez hasonlóan heti több munkanap elvégzését is engedélyezi távmunka formájában, innentől végleges jelleggel. Eközben viszont a kibertevékenységek (adathalászat, kártevőterjesztés, zsarolótámadások) tavaly februári, heti 5 ezres mennyisége idén áprilisra 200 ezer fölé emelkedett. Az FSB szerint a pénzintézetek általában ellenállóak, de érdemes frissíteniük a kiber-kockázatkezelési eljárásaikat, kiberincidens-jelentésüket, válaszadási és helyreállítási stratégiájukat, továbbá a kritikus külsős szolgáltatók kezelését (célozva például a felhőre). A következő lépéseket felvázoló, végleges jelentést októberben adják majd ki.

Azóta történt

Előzmények