Globális kibertámadásokkal vádolja Kínát Amerika és a szövetségesei

Az USA, a NATO, az EU, Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia és Japán is Kínát vádolják bizonyos támadásokért és egy globálisnak mondott kiberkémkedési kampány miatt.

Az USA és szövetségesei megvádolták Kínát azzal, hogy egy globális kiberkémkedési programért felelős. Az USA vádjához szokatlanul sok ország csatlakozott.

Amerika mellett ugyanis a NATO, az EU, Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Japán és Új-Zéland is megvádolta kémkedéssel és kibertámadások elkövetésével Kínát, Amerika szerint mindez komoly fenyegetés a gazdaságra és a nemzetbiztonságra is. Az ügy kapcsán sok ország külön is megszólalt, köztük Nagy-Britannia, Japán és Norvégia, korábbi kínai hackertámadásokat említve, továbbá felelősségre vonást említve.

Hirdetés

Az USA igazságügyi minisztériuma ezzel egyszerre négy kínai állampolgárt is megvádolt számítógépek, egyetemek és hatósági szervezetek rendszereinek feltörése miatt. Minden vádpontban közös, hogy a vád szerint a kínai támadók állami segítséggel és háttérrel dolgoznak.

Joe Biden amerikai elnök tájékoztatója alapján ő maga úgy tudja, hogy „az orosz kormánnyal ellentétben a kínai kormány nem maga végzi a kibertámadásokat, hanem megvédi, és talán segíti is azok elkövetőit” – mondta Joe Biden.

Kiberszakértők szerint a nyugati országok (és a G7, valamint a NATO) ugyan sorra figyelmeztetik Kínát, de ennek következményei nincsenek.


[+]

A jelentések szerint egyébként legsúlyosabban Amerika, Nagy-Britannia és Kanada fogalmazott, a NATO és az EU már sokkal óvatosabban fogalmazott, és inkább elismerte a vádakat, valamint sürgette Kínát a kártékony kibertevékenységek felszámolására (de nem vádolta közvetlenül a kínai kormányt).

Az USA ezzel szemben konkrét eseteket sorol, az Exchange-botrányt is Kínához köti, továbbá jelezte, hogy meglepte a vezetőit a kínai hackerprogram kiterjedése és mérete. Amerika szerint Kína kiberbűnözőket is szerződtet, akik állami tevékenységek mellett a saját szakállukra is dolgoznak. Az amerikai hírszerzőügynökségek több mint 50 technikát és eljárást is említettek, amit ellenük használnak. Tony Blinken külügyminiszter lehetséges következményekről is beszélt. Olyan kampányt is említett továbbá, amelynek keretében a hackerek ipari titkokat loptak repüléssel, védelemmel, oktatással, egészségüggyel, gyógyszerekkel foglalkozó cégektől vagy éppen kormányzatoktól. Amerika szerint őket, Nagy-Britanniát, Ausztriát, Kanadát, Németországot, Norvégiát, Malajziát, Indonéziát, Szaúd-Arábiát, Dél-Afrikát, Kambodzsát, Svájcot is érintik az ügyek.

Liu Pengyu, a Washingtonban lévő kínai nagykövetség szóvivője azt mondta, hogy a Kína elleni vádak meggondolatlanok és felelőtlenek. Hozzátette, hogy a kínai kormány és annak emberei sosem kezdenek kibertámadásokat vagy kiberlopásokat.

Frissítés

Kína határozottan visszautasította Amerika vádjait, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint azok politikai indíttatású rágalmak.

Azóta történt

Előzmények