Hardverprobléma okozta a zavart a határátkelőkön

A rendőrség tegnap jelentette be, hogy egy informatikai hiba miatt megnőttek a várakozási idők.

Tegnap este kiadott újabb közleményük a hibáról ad tájékoztatást.

Hirdetés

Mint írják, a határellenőrzés technikai részét a Határellenőrzési Regisztrációs Rendszer (HERR) segítségével végzi a rendőrség. Az igen magas biztonsági követelményeknek megfelelő infrastruktúra működtetése alapfeltétele a schengeni tagságnak, a belső határok ellenőrzés nélküli átjárhatóságának.

A HERR hazai és nemzetközi adatbázisból olvassa össze, illetve kontrollálja az utazókkal kapcsolatos információkat, például a körözési rendszerekben végez ellenőrzést. Ezen rendszerek álltak le váratlanul, ami teljes szolgáltatáskiesést eredményezett.

Ilyen átfogó informatikai hibára a közelmúltban nem volt példa – fogalmaz a közlemény. A probléma tényleges okának feltárása, a lehetséges megoldás kidolgozása több időt vett igénybe, noha azon számos szakember dolgozott egyszerre.

Ezzel párhuzamosan a rendőrség megkezdte a határforgalom-ellenőrzés krízishelyzeti protokolljára való áttérést, ezzel, ha a megszokotthoz képest kisebb ütemben is, de az átlépés folyamatosságát fenntartotta.

Több alternatív megoldás kidolgozása során a szervert egy másik infrastruktúrán a szakemberek újraépítették, így a megfelelő működés jelenleg biztosított – írják a tegnap esti tájékoztatóban.

Azóta történt

Előzmények