Kína szigorít az internetes gyermekvédelmen

Erős kontrollt alkalmaznak a tartalomszolgáltató vállalkozások fölött.

A kínai állami internetfelügyeleti hatóság szerdán elfogadott egy különleges rendelkezést, melyben megtiltották, hogy 16 éven aluliak az online streamig- vagy videóplatformokon megjelenjenek.

A rendelkezésben az is szerepel, hogy kötelezik a fenti szolgáltatásokat nyújtó platformokat, hogy ahol gyerekek is érintettek lehetnek, a szolgáltatók vizsgálják át, hogy ott számukra káros tartalmak szerepelnek-e, és töröljék ezeket – beleértve a gyerekek által használt közösségi csoportokat, fórumokat stb.

A hatóság azzal indokolta a szigorítást, hogy a Kínában népszerű platformokon (pl. Kuaishou, Tencent QQ, Taobao, Sina Weibo, Xiaohongshu) elszaporodtak az olyan „szoft pornó képek”, melyeken kiskorúak szerepelnek – de megemlítik az erőszakos, vulgáris tartalmakat, a reklámok által történő befolyásolást stb. is. Ennek jogi következménye is lett: a felügyelet megbírságolta a platformok működtetőit, elrendelték a tartalmak törlését, illetve az azokat közzétevők fiókjainak megszüntetését.

A hatóság azt is közölte, hogy elkötelezettek a zéró tolerancia alkalmazásában, vagyis rá fogják kényszeríteni az ilyen platformokat működtető vállalatokat a tartalmak folyamatos monitorozására és az előírások betartására.

Mindez röviddel az után következett be, hogy a kínai kormány átfogó kampány indított (versenyügyi, nemzetbiztonsági, kiberbiztonsági okokra hivatkozva) a nagy kínai tech cégek ellen, bírságokkal és rendeletekkel igyekeznek szoros állami felügyelet alá helyezni őket.

Azóta történt

Előzmények