Begyűjtené a kriptopénzt használók adatait az EU

A bitcoin és a többi kriptopénz tranzakciója során a küldő és a fogadó fél részletes adatait is rögzíteni kell majd.

Az EU új tervezete szerint minden egyes cég, amely bitcoin vagy egyéb kriptopénz tranzakciójával foglalkozik, köteles lesz a jövőben rögzíteni a küldő és a fogadó fél részletes adatait.

Hirdetés

Így szeretnék elérni, hogy a hatóságok lekapcsolhassák a bűnözőket, és nagyobb szabályozás alá kerüljön a szektor. Az EB javaslatának célja az, hogy a tranzakciók követhetőek legyenek.

Az EB állásfoglalása szerint a kriptoeszközökkel kapcsolatos tranzakciók teljes követhetőségét biztosítanák, így felfednék és megelőznék azok pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos használatát.

A tervezet szerint kötelező lesz gyűjteni a külső és fogadó fél nevét, címét, születési dátumát és számlaszámát is. A fogadó fél szolgáltatóját szintén kötelezik majd arra, hogy ellenőrizze, minden információt begyűjtöttek-e.

Ezzel együtt betiltják a névtelen kriptotárcákat, az EU-s pénzmosásellenes törvényekhez igazodva.

Az EB szerint a tervezet célja, hogy egyensúlyt találjon a fenyegetések és a nemzetközi szabályok között, de ne tegyen túl nagy terhet az ágazatra. Az EB szerint az intézkedések hatására az EU-s kriptopiac fejlődésnek indul majd, és profitál a frissített, harmonizált jogi keretrendszerből. A tagállamok és az EP még beleszólhatnak a tervezetbe, így 2 évbe is telhet, mire abból törvény lesz.

Azóta történt

Előzmények