Házról házra járt a Microsoft, hogy lekapcsolja a fertőzött routereket

Nem tudtak mit tenni távolról a Trickbottal, ezért drámai lépésként dolgozókat küldtek a házakhoz, hogy manuálisan vonják ki a forgalomból az érintett hálózati hardvereket.

A távmunka ismét fellángoló korszakában egyre többen dolgoznak otthonról, azonban sokan fedezik fel, hogy nem minden munkát lehet elvégezni ilyen formában – ez pedig a tech óriások esetében is igaz.

Hirdetés

A Microsoft kapcsán egy igen érdekes jelentés került elő. Állítólag a redmondi óriásnak nagyon meggyűlt a baja a Kelet-Európából indult Trickbot nevű kártevővel, amely eszközök millióit fertőzte meg világszerte.

2020-ban állítólag olyan súlyossá vált a helyzet, hogy az amerikai választásokat is veszélybe sodorta az igen magas alkalmazkodóképességgel rendelkező malware. A Trickbot nem csak érzékeny adatok megszerzésére alkalmas (például banki adatok), de arra is képes, hogy a fertőzött rendszerekre további kártevőket juttasson.

Egyes dél-amerikai országokban állítólag nagyon elfajult a helyzet, többek között azért, mert sok az elavult, és így sebezhető hálózati eszköz. Emiatt a Microsoft arra kényszerült, hogy feladja az addigi stratégiáját, távolról ugyanis nem tudott mit tenni a kártevővel. Végül a helyi telekommunikációs cégekkel karöltve a Microsoft dolgozói házról házra jártak, hogy fizikailag távolítsák el a fertőzött routereket. Szakemberek szerint a történet jól jelzi, hogy a szokatlan intézkedés mögött olyan helyzet áll, amelyben már a Microsoft is tehetetlen volt az ellenálló malware-rel szemben.

Azóta történt

Előzmények