Műholdas céget vásárol a SpaceX

A SpaceX leányvállalataként működik tovább a Swarm, amely bár eltérő műholdas szolgáltatást biztosít, de hasznos szellemi tulajdonnal és szakértelemmel gazdagítja a SpaceX céget.

A SpaceX úgy döntött, hogy felvásárolja a műholdakra és azok adataira szakosodott Swarm Technologies nevű startupot. A szakértők tippjei szerint a Swarm a Starlink internetszolgáltatás bővítésében játszhat szerepet.

A Swarm jelenleg 120 apró SpaceBEE műholddal rendelkezik, és az FCC-hez benyújtott dokumentumok alapján a két fél július 16-án állapodott meg a felvásárlásról. A Swarm a SpaceX kizárólagos tulajdonú leányvállalataként működik tovább, további részleteket és összegeket nem közöltek.

A Swarm vállalatot még 2019 elején értékelték 85 millió dollárra. A cég 2018-ban az FCC célkeresztjébe került, miután engedély nélkül lőtte fel az első négy műholdját – végül 900 ezer dolláros büntetés fejében leállították a vizsgálatot.

A felvásárlás a SpaceX tekintetében ritkaságnak számít, a cég általában maga tervezi és építi a rendszereit – a szakértők szerint nem is feltétlen ezért, hanem az FCC-licencek miatt vehették meg a céget (ezeket ugyanis nehéz és időigényes megszerezni). A Swarm a megállapodás keretében a műholdas és a földi állomásokhoz kapcsolódó licenceket is átadja. A dokumentumok állítása szerint a SpaceX a Swarm szellemi tulajdonából és szaktudásából egyaránt profitál majd.

A Swarm SpaceBEE műholdjait egyébként közvetlenül nem tudja a Starlinkhez hasznosítani a SpaceX, a SpaceBEE-k ugyanis a cég szerint a legkisebb kereskedelmi működtetésű műholdak, 11 x 11 x 2,8 centisek, és alaplapba integrálható Tile egységekkel kommunikálnak, amelyek révén IoT-s eszközöket kapcsolnak globális kommunikációs hálózathoz (amely havi díjas, a kezdőcsomagok árán túl). Az IoT-s megoldásokat számos szektorban kínálja a vállalat.

Azóta történt

Előzmények