Aggódnak a politikusok az Amazon tenyérfelismerője miatt

Levélben fejezte ki aggodalmát három amerikai szenátor az Amazon tenyérfelismerő rendszere és annak használata miatt.

Gyakran kerül célkeresztbe az Amazon, az utóbbi időben a hatóságok és a politikusok részéről is.

Hirdetés

Ezúttal három amerikai szenátor, köztük a Szenátus igazságügyi bizottságának trösztellenes részlegét vezető Amy Klobuchar írt levelet az Amazonnak, és fejezte ki aggodalmát a cég tenyérfelismerő rendszerével és annak használatával kapcsolatban.

A Whole Foods áruházakban április körül újítottak a technológiával: a vevők úgy fizethetnek a termékekért, hogy beszkennelik a tenyerüket. Az Amazon One nevű rendszer ehhez a lenyomathoz kapcsolja a bankkártyát, hitelkártyát.

A politikusok a magánszféra és a verseny miatt is aggódnak, megemlítik, hogy az Amazon már a múltban is osztott meg külső felekkel hangadatokat, és több vád is érte a biometrikus adatvédelmi törvények megszegése kapcsán.

Attól is tartanak, hogy az Amazon az adatok révén megpróbálja még jobban megszilárdítani vezető szerepét, és több piacon elnyomja a vetélytársakat. Kíváncsiak rá, hogy az Amazon tervezi-e bővíteni a szolgáltatást, továbbá kinek adta el vagy licenceli még azt, és azt is tudni akarják, mennyien használják a szolgáltatást, a cég(ek) pedig mit kezd(enek) az adatokkal, és összekötik-e azokat arcfelismerő rendszerekkel.

Az Amazon konkrét válasszal egyelőre nem szolgált, de megjegyezte, hogy az Amazon One-t úgy tervezték, hogy nagyon biztonságos legyen.

Azóta történt

Előzmények