Zsarolóvírus-támadás érte a brazil államkincstár rendszerét

Azonnali hatása nem volt, de a kárfelmérés még zajlik.

A brazil kormány rövid közleményben tudatta szombaton, hogy az államkincstár informatikai rendszerét pénteken, augusztus 13-án zsarolóvírus-támadás érte.

A Gazdasági Minisztérium közölte, hogy gyorsan reagáltak a kibertámadásra, és az első vizsgálatok szerint a támadók nem tudtak behatolni a mélyebb, nem nyilvános, védett rendszerekbe, pl. az államadósság kezelését végző szintre.

A károkat is felmérő vizsgálatot a kincstár, a digitális kormányzati titkárság, valamint a szövetségi rendőrség közösen végzik. A minisztérium közleménye azt is megjegyzi, hogy mivel az incidenst érintő információkat „kellő időben és átláthatósággal” hozták nyilvánosságra, így a történteknek nem volt hatása a tőzsdei mozgásokra, pl. az államkötvények kereskedelmére.

Nem ez az első kibertámadás a brazil közszféra ellen: 2020 novemberében egy olyan komplex támadás érte a felső választási bíróságot, hogy annak informatikai rendszereit két hétre le kellett állítani. Ennek nagy szerepe volt abban, hogy a múlt hónapban a kormány bejelentette egy állami kibervédelmi szervezet felállítását, mely képes gyorsan és hatékonyan reagálni a hasonló támadásokra.

Azóta történt

Előzmények