EU: az első lépés az egységes töltő felé

Hamarosan megtudjuk, hogy miképp és mikorra képzelik el az egységes töltőtechnológia bevezetését.

Az Európai Bizottság (EB) szeptemberben terjeszti elő azt a javaslatát, melynek célja az EU-n belüli mobiltöltők egységesítése – tudta meg belső forrásból a Reuters hírügynökség.

Hirdetés

Ahogy a tudósítás felhívja rá a figyelmet, egy egységes formátum bevezetése elsősorban a Lightning kábelt használó Apple-t érintené: egy 2018-as felmérés szerint az akkor az Európai Unióban forgalmazott töltők fele USB micro-B csatlakozóval rendelkezett, 29 százalékuk USB C-vel, a Lightning részesedése 21 százalék volt.

Az EB e felmérés alapján készített hatásvizsgálati tanulmányt, majd az Európai Parlament elsöprő többségű tavalyi támogatása mellett kezdték meg a jogi szabályozás előkészítését – de ennek részleteiről egyelőre nem közöltek információkat.

A korábbi káoszt felszámoló folyamat már 2011-ben megindult, amikor az Apple, a Samsung, a Huawei és a Nokia is aláírt egy önkéntes szándéknyilatkozatot: ennek következtében a következő évtizedben jelentősen lecsökkent a töltőtípusok száma, és uralkodóvá vált az USB 2.0 micro-B szabvány. Ezek után az ipari szereplők és az EB már 2018-ban szorgalmazta az egységesítés mihamarabbi megvalósítását, ám ez a szándék az Apple ellenállásán megbukott, akik szerint a további és erőltetett egységesítés gátolná az innovációt, illetve környezetszennyező hatásai lennének.

Azóta történt

Előzmények