Egyetlen kattintással jelezhetik a britek a gyanús e-maileket

Dedikált gomb lenyomásával küldhetik a brit vállalatok dolgozói a gyanús leveleket a National Cyber Security Centre kiberszakértőihez.

Nagy-Britannia is folytatná a hadjáratot a kiberbűnözés ellen, ennek keretében pedig a vállalatok dolgozói hamarosan egyetlen gombnyomással jelezhetik a gyanús e-maileket, amelyeket egyből továbbíthatnak a National Cyber Security Centre kiberszakértőihez.

Hirdetés

Ezt egyébként egy e-mailes jelentőszolgáltatáson keresztül eddig is meg lehetett tenni, de az NCSC azt reméli, hogy az egyetlen gombnyomás egyszerűsége többeket bátorít majd arra, hogy jelentsék a gyanús e-maileket.

A GCHQ kiberbiztonsággal foglalkozó divíziója részletes útmutatóval szolgált, amely alapján a cégek IT-részlegei az Outlookhoz adhatják a Microsoft 365-ben az extra gombot.

A jelentések szerint a legtöbbször arra igyekeznek rávenni a dolgozókat a támadók, hogy kártevőt töltsenek le – ehhez azt úgy álcázzák, mintha az IT support küldte volna. Gyakran klónoznak le bejelentkezési oldalakat, de hamis jelzésekkel is igyekeznek átverni az embereket. Az NCSC szerint a világjárvány alatt kiderült: a kiberbűnözőket semmi nem állítja meg, tovább támadják és károsítják az állampolgárokat és a cégeket. A mostani gomb használatával azonban a nyilvánosság is segíthet a visszavágásban.

Azóta történt

Előzmények