Elon Musk szerint szükség van a feltétel nélküli alapjövedelemre

Már csak azért is, mert Musk azt mondja: a Tesla jövőre előáll egy humanoid robot prototípusával, ami majd minden unalmas munkát elvégez az emberek helyett.

Sok éve téma már az univerzális alapjövedelem ötlete, amely a különféle robotikai és automatizációs rendszerek előretörésével még égetőbb kérdéskörré válhat. Már Elon Muskot is foglalkoztatja, sőt, a mozgalom mögé állt, miután bejelentette, a Tesla is dolgozik egy humanoid roboton.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos Tesla-prezentációk alkalmából Musk felfedte, hogy vállalata egy Tesla Bot nevű humanoid roboton dolgozik, amely elvégezné a jövőben az emberek helyett az összes veszélyes, repetitív vagy unalmas munkát, feladatot.

Ez persze azt is jelenti, hogy rengeteg állás szűnne meg a jövőben, ezért Musk szerint garantált bevételre lesz szüksége az embereknek a jövőben. Musk álláspontja szerint a jövőben a fizikai munka végül választás kérdése lesz, ezért szerinte hosszú távon szükség lesz a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére.

Egyes jelentések szerint az automatizációs folyamatok már elkezdődtek az emberi dolgozók kiváltására, csak az éttermeket vizsgálva megemlítik például, hogy a pincérek és étlapok helyett néhol QR-kódok tájékoztatják a vendégeket a választási lehetőségekről; van, ahol mobilappon keresztül lehet fizetni; de Chicagóban a McDonald’s például automatizált autós rendelést is tesztel – a végeredmény, hogy sok emberi álláshely válhat és válik feleslegessé (persze az automatizált megoldások nem mindig olyan hatékonyak, és sok esetben az ügyfelek felháborodás mellett követelik inkább az emberi interakciót, kiszolgálást).


[+]

Ami a robotot illeti, Musk szerint az barátságos lesz, 177 cm magassággal és 8 kilométer per órás gyaloglási sebességgel. A prototípus jövőre érkezhet, a Tesla AI Day rendezvényen elmondottak szerint képes lesz csavarok autókhoz rögzítésére a gyárakban vagy például élelmiszerek pakolására a boltokban. Musk szerint fontos, hogy a robot ne legyen túl drága. Musk robottal kapcsolatos állításait a múltbeli, túlzó ígéretek fényében sokan megkérdőjelezték.

Musk a „Full Self-Driving” fejlett vezetéssegítő rendszert ért súlyos kritikákat és amerikai hatósági vizsgálatokat nem volt hajlandó kommentálni, de azt megjegyezte, hogy bízik benne, sikerül elérni a teljes önvezetést, és az biztonságosabb lesz, mint a jelenlegi megoldások. A hatósági vizsgálatokra többek között azután került sor, hogy Teslák rohantak bele álló rendőrautókba és tűzoltóautókba Amerikában. Több szenátor arra szólította fel az FTC-t, hogy szintén kezdjen vizsgálatot a Tesla önvezetéssel kapcsolatos állításai miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények