Versenyjogilag is aggályosnak találják a britek az ARM felvásárlását

A hónap elején írtunk arról, hogy a briteknél felvetődött az ARM felvásárlásának megakadályozása, mivel az nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. Mára az Egyesült Királyság versenyhatóságaként működő CMA (Competition and Markets Authority) kiadott egy újabb jelentést, és arra jutottak, hogy az akvizíció megvalósulása esetén fennáll a veszélye annak, hogy az NVIDIA korlátozza majd az ARM szellemi tulajdonjaihoz való hozzáférés a közvetlen versenytársak számára, ezzel okozva kárt számukra. Mindez a CMA szerint potenciálisan elfojtaná az innovációt számos piacon, ideértve az adatközpontok, az IoT eszközök, az önvezető autók, illetve a játékra alkalmas hardverek szegmensét.

Hirdetés

Az NVIDIA felajánlotta az úgynevezett magatartási korrekciós intézkedések bevezetését (ezekkel szabályozható lenne az ARM-ot beolvasztó cég magatartása), de a CMA szerint ez az aggályaikra nem kínálna megoldást.

A fentiek következményeként hamarosan elrendelhetik a második vizsgálati szakaszt, amely az első jelentés során feltárt potenciális problémákra fókuszál. Ilyen formában az ARM felvásárlására mind versenyjogi, mind pedig nemzetbiztonsági szempontból is mélyebben ránéznek a britek. Mindennek a legnagyobb hátránya az, hogy a részletes vizsgálatok már nagyon sokáig is eltarthatnak, és a következő év szeptemberében mindkét fél dönthet úgy, hogy megszüntetik az akvizíció megvalósítását, ugyanis büntetés nélkül is vissza lehet mondani az üzletet. Ráadásul ebben az esetben a SoftBanknak vissza sem kell adnia az NVIDIA számára azt a kétmilliárd dollárt, amit az ARM zavartalan működésére biztosítanak a zöldek.

Ha az akvizíció zátonyra futna, akkor a SoftBank az elsődleges részvénykibocsátás felé menekülne, amely a The Telegraph korábbi riportja szerint a New York-i tőzsdén valósulhatna meg.

Azóta történt