Távmunkás VR-alkalmazással lépne a metaverzumba a Facebook

A virtuális valóságban működő, távmunkás app és egy Oculus Quest 2 segítségével a viselők önmaguk digitális avatarjával vehetnek részt digitális meetingeken.

A Facebook néhány napja rántotta le a leplet a Horizon Workroomsról, amely egy virtuális valóságban működő, távmunkás app a vállalat Oculus Quest 2 headsetjeire.

A headset és az app segítségével az emberek önmaguk digitális avatarjaival vehetnek részt digitális meetingeken.

A bétateszt elindult, egy olyan időben, amikor sok cég továbbra is távmunkát követel (vagy tesz lehetővé) a dolgozóktól. Mark Zuckerberg és a Facebook szerint ez a lépés egy előköve annak a futurisztikus metaverzumnak, amelyről az ügyvezető egyre többet beszél.

A Facebook sokat fektet a virtuális és a kiterjesztett valóságba, az Oculus VR-headsetek mellett AR-szemüveget és viselhető technológiákat is fejleszt, továbbá VR-játékstúdiókat vásárol fel.


[+]

Andrew Bosworth, a Reality Labs csoport alelnöke szerint az új app jó példát jelent arra, hogyan képzeli el a cég a metaverzum elemeit. Ezt a mostanit konkrétan megalapozó lépésnek nevezte a metaverzum felé. A kifejezés az 1992-es Snow Crash regényből lehet ismerős, Zuckerberg szerint ma a testet öltött internetet jelenti. Júliusban be is jelentették, hogy olyan csoportot hoznak létre, amely kizárólag ezen dolgozik.

A Facebook demója szerint a felhasználók megtervezhetik önmaguk digitális avatarverzióját, amelyeken keresztül virtuális konferenciákon vehetnek részt, együttműködhetnek dokumentumok kapcsán, közben pedig otthon, az asztaluk és billentyűzetük előtt ülhetnek. Egyszerre maximum 16-an, de a videokonferenciáknál 50-en. A Facebook a belső meetingekhez állítólag már a Workroomsra váltott. Azt ígérik, hogy célzott hirdetésekhez a Facebookon nem használják fel az emberek tartalmait és párbeszédeit, a felhasználóknak pedig követniük kell a VR-es közösségi irányelveket.

Azóta történt

Előzmények