Kémfilmbe illő módon vadászott az Apple a szivárogtatókra

Titkos kettős ügynököt alkalmazott az Apple a jövőbeli termékeiről szivárogtatók ellen, végül azonban cserben hagyta az illetőt, aki ezért mindent kiteregetett.

Manapság a jövőbeli technológiai termékekkel kapcsolatos szivárgások olyan gyakoriak, hogy a gyártók minden ötletéről, döntéséről jóval a hivatalos bemutatók előtt tudomást szerezhet bárki. Egyre több gyártót zavar ez, és nem titok, hogy az Apple is próbál véget vetni ennek az elmérgesedett trendnek, amely a riválisokkal szemben is nehéz helyzetbe hozza a vezető vállalatokat.

Hirdetés

A Motherboard jelentése szerint az Apple már arra is hajlandó volt, hogy kémfilmbe illő módon próbáljon eredményt elérni. Felkereste Andrey Shumeykót, aki régóta tagja a jailbreakeléssel és szivárogtatással foglalkozó közösségnek, és kettős ügynökként fogadta fel.

A kém végül olyan információkkal látta el az Apple-t, amelyek révén legalább két szivárogtatót kapcsolhatott le a cég. Az egyik esetben egy lopott iPhone 11 és az iOS 14 belső, fejlesztői verziója kapcsán, a másikban egy német szivárogtató ellen tudott fellépni az Apple. Utóbbi állítólag az Apple Maps-en dolgozott a vállalatnál, és hozzáférést ajánlott Shumeykónak egy belsős fiókhoz, amelyen keresztül belsős leveleket és dokumentumokat ért el. Az Apple kirúgta az illetőt.

Itt azonban még nem ért véget a kettős ügynök története. Az Apple végül átverte és cserben hagyta Shumeykót, és nem volt hajlandó fizetni a szolgálataiért. Emiatt Shumeyko úgy döntött, hogy mindent nyilvánosságra hoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények