Rászálltak az Apple-re a jogvédők a tervezett tartalomátkutatások miatt

A jogvédő csoportok azt kérik az Apple-től, hogy vonja vissza azon terveit, amelyek alapján illegális képek után kutatna a felhasználók tartalmai között.

Több mint 90 jogvédő csoport (köztük például a Tor Project) írta alá azt a nyílt levelet, amelyet az Apple-nek címeztek: arra sürgetik a vállalatot, hogy vonja vissza azon terveit, amelyek alapján pucér tartalmakat keresne és blokkolna a gyerekek üzeneteiben, továbbá átkutatná illegális, gyermekpornóval kapcsolatos képekért az összes felhasználó tartalmait (amelyeket szinkronizál az iCloudra a készülékeiről).

A levél szerint ugyan a gyerekeket védenék és az illegális tartalmak mennyiségét csökkentenék az intézkedések, de attól tartanak, hogy a szólásszabadság cenzúrázására, a magánszféra és a biztonság felszámolására lesznek használva a megoldások, és még a gyerekek számára is katasztrofális következményeket okoznak. A vád szerint veszélybe kerülhetnek azon gyerekek, akik nem toleráns otthonokban élnek, de azok is, akik oktató jellegű tartalmakat keresnek.

Aggályosnak tartják továbbá, hogy egyes országokban jelenleg is kiélezett a harc a titkosítás és magánszféra kapcsán, a titkosítás mostani gyengítése pedig beláthatatlan következményekkel járhat (azt is állítják, hogy tönkre teszi az Apple iMessage végpontok közötti titkosítását).

A jogvédők különösen csalódottak annak fényében, hogy eddig épp az Apple védte teljes erejével a titkosítást és a magánszférát. Az Apple szóvivője szerint egy dokumentumban eloszlattak minden biztonsággal, magánszférával és visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmat.

Az Apple-t magát is meglepte a hatalmas nemzetközi felháborodás és tiltakozás, ezért aztán sorozatos tájékoztatók és dokumentumok formájában igyekezett meggyőzni mindenkit, hogy a hamis detektálások lehetősége minimális. Arról is beszélt a cég, hogy visszautasít majd minden követelést a képkereső rendszer bővítése, átalakítása, kormányzati felhasználása kapcsán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények