Mexikó fogadta be az afgán robotfejlesztő lányokat

A robottechnológiai lányválogatott öt tagja megérkezett kedden Mexikóba, ahol a külügyminiszter fogadta őket.

Mexikó menedéket nyújtott az afgán robottechnológiai lányválogatott tagjainak – közölte szerdán Twitter-bejegyzésében Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter.

Az AP hírügynökség tudósítása szerint egy férfi és a lánycsapat 5 tagja érkezett meg az országba, a Mexico City nemzetközi repülőtérre (bár fényképek és videófelvétel is készült a fogadásról és az azt követő sajtótájékoztatóról, neveket biztonsági okokból nem közöltek). A csapat egyik tagja megköszönte Mexikónak a kimenekítést, mint mondta, az ország „nemcsak az életünket mentette meg, hanem az álmainkat is”, majd a maszkban nyilatkozó lány hozzátette: „a történetünk nem végződik szomorúan a talibánok miatt… e rezsim alatt mi nők nagy nehézségek elé nézünk”. A lányok azt is kérték, hogy segítsenek, hogy mások is Mexikóba menekülhessenek.

A befogadott robottechnológiai lányválogatott több nemzetközi díjat nyert a fejlesztéseivel. 2017-ben részt vettek a nemzetközi First Global Challenge robotépítő versenyén az USA-ban (először nem kaptak vízumot, és csak Donald Trump személyes közbenjárása után utazhattak be az Egyesült Államok területére). A tálib hatalomátvétel előtt azon dolgoztak, hogy használtautó-alkatrészekből lélegeztetőgépet készítsenek, ezzel segítve a háború sújtotta országot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Az NBC News múlt hét kedden számolt be arról, hogy kimenekített 10 lányt a csapatból egy New York-i civil szervezet (Digital Citizen Fund), mely a fejlődő országokban segít lányoknak és nőknek a technológiához való hozzáférésben, hogy világszerte kapcsolatokat teremthessenek másokkal. A DCF augusztus 12-én kért segítséget Katartól, három nappal azelőtt, hogy a tálibok bevonultak volna a fővárosba.

Az amerikai csatorna híradása szerint a mentőakcióban segédkezett egy 60 éves oklahomai 11 gyerekes anya is: Allyson Reneau, aki 2019-ben az Embereket a Marsra konferencián találkozott a lányokkal Washingtonban.

A lányok egyelőre 180 napig érvényes vízumot kaptak, mely később meghosszabbítható, illetve lehetőségük van tartózkodási státuszuk megváltoztatására is.

Azóta történt

Előzmények