Muskot, Bezost és Bransont is várják az oroszok

Meghívást kap Elon Musk, Jeff Bezos és Richard Branson a bajkonuri űrközpontba az első világűrben forgatandó játékfilm stábjának október elejére tervezett indítására.

A világhírű üzletemberek meghívását ki Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz orosz űripari vállalat vezérigazgatója a Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva jelentette be: „Ma meghívót küldök Elon Musk úrnak, de szeretnénk meghívni Branson urat és Bezos urat is” – mondta Rogozin.

A Roszkoszmosz vezére szerint „az űrrajongók nagyszerű triójának” megjelenése a kazahsztáni Bajkonurban a Szojuz MS-19 október 5-re tervezett indításán azt fogja hangsúlyozni, hogy az űr „egyedülálló környezet, ahol egyedülálló emberek találkoznak, akik az országok között fennálló minden probléma ellenére is megtalálják a módját az együttlétnek”.

A résztvevők egy részét pályázat útján, mintegy háromezer jelentkező közül választották ki. Az űrhajó fedélzetén a tervek szerint Anton Skaplerov űrhajós, Julija Pereszild színésznő és Klim Sipenko rendező-producer fog utazni. A tartalék legénység Oleg Artyemjev űrhajósból, Aljona Mordovina színésznőből és Alekszej Dugyin operatőrből áll.

A stábok az világűrben leforgatandó első, Kihívás munkacímű játékfilm forgatására készülnek. Az űrdráma a Roszkozmosz, a Pervij Kanal és a Yellow, Black and White stúdió koprodukciójában készül.

Rogozni már korábban elmondta, hogy a misszió egyrészt kutatási célokat szolgál – a kereskedelmi űrhajózásra való felkészülés egyik fázisa, civilek gyors és alapos felkészítése űrutazásra –, másrészt marketing, mivel meg akarják mutatni a világnak az orosz űrtechnika fejlettségét. Az előbbihez, a pénztermelő vállalkozás beindításához a Roszkozmosz létrehozott egy üzleti szervezetet, a Glavkozmoszt.

A meghívott három milliárdos kulcsszerepet játszik az űrrepülés, egyebek között az űrturizmus fejlesztésében. Júliusban Branson és Bezos maga is kipróbálta már az űrkapszulában való repülést, a világűr pereméig emelkedve.

Tavaly májusban egyébként a NASA is bejelentette, hogy Musk támogatásával Tom Cruise is filmet fog forgatni, többek között a Nemzetközi Űrállomáson, és a korábbi meg nem erősített értesülések szerint szerint Cruis is októberben indulna az ISS-re – ám az oroszok most beelőztek.

Előzmények