Egyre nagyobb lufinak tűnik az NFT-piac

Hatalmas tempóban nőnek az eladások az NFT-piacon, a kritikusok szerint azonban hatalmas lufi az egész.

Az OpenSea, a legnagyobb NFT-kereskedelmi platform szerint augusztusban még tovább nőttek az eladások az NFT-piacon, és már a nézelődőket is egyre jobban érdekli a szektor. Emiatt az árak tovább emelkednek majd állítólag.

Hirdetés

2021 elején valósággal berobbant az NFT-s ágazat, azt azonban továbbra sem értik, hogy miért fizetnek egyesek fizikálisan nem létező dolgokért annyit, főleg úgy, hogy sokszor egy szellentésről készült hangfelvétel, egy digitális marsi lakás vagy éppen egy színes, Paintben készült kocka az alkotás tárgya (bár a legnépszerűbbek mostanában a kevés pixelből álló CryptoPunk és a rajzfilmszerű majmokat felvonultató Bored Ape-sorozatú NFT-k).


[+]

Az OpenSea platformján augusztusban már 1,9 milliárd dollárnyi eladást regisztráltak, pedig márciusban ez az összeg 148, januárban pedig 8 millió dollár volt még csak. Az OpenSea szerint a növekedést a másodlagos piac generálja, rengetegen vásárolnak be ugyanis kollekciókból, amelyek elemeit néhány héttel később emelt áron passzolják tovább.

A Reuters olyan konkrét példákat említ, amelyekben valaki 61 329 dollárért vett egy Bored Ape NFT-t, majd két héttel később 124 205 dollárért adta tovább. Egy absztrakt, digitális alkotást, amelyet júniusban 1366 dollárért vettek, nemrég 3 322 710 dollárért adták tovább. Az elmúlt 30 napban a DappRadar 32 olyan NFT-eladást regisztrált, amelynek értéke meghaladta az 1 millió dollárt.


[+]

Megszólaltattak továbbá egy MichaelK nevű, 30 éves NFT-vásárlót is. Ő az állítása szerint szeptember óta 250 ezer dollárt költött NFT-re, a vagyonának 90 százlékát kriptopénzekben és NFT-kben tartja. Egy rajzolt pingvint pár hete 139 dollárért vett, majd 4 nap múlva 3956 dollárért adott tovább. Egy 33 dollárért vett, rajzolt macskakaparást 7 órával később 4900 dollárért adott el. MichaelK azt állítja, azért spekulál a szabályozatlan kriptopiacon, mert annak ellenére, hogy mindenki teljesen őrültnek gondolja őt, szerinte mások a bolondok, hiszen olyan valutában van a vagyonuk, amit napi szinten nyomtatnak a jegybankok. Hozzátette, hogy a világjárvány miatt többen vannak otthon, és az NFT-piac is nyert ezen. Ő viszont nem hajlandó lufiként kezelni az ágazatot, szerinte az inkább egy nagy, új dolog.

Mégis lufi az egész?

A Rabobank egyik vezetője, Michael Every szerint azonban megdöbbentő, hogy mekkora „lufiszerű hülyeség” folyik az NFT-piacon. Az elemzőik szerint az egész hátterében fiatalok állnak, akik másképp nem tudnak pénzhez, vagyonhoz jutni. Az NFT-szektort a lottószelvények vásárlásához hasonlította, és lufinak nevezte az NFT-ket, amelyek egészen biztos, hogy kipukkannak majd.

Azóta történt

Előzmények