A Waymo nem árulja tovább lidarjait

Az értékesítés nem jött be, új utat választanak.

Az Alphabet Inc. önvezető autós technológiát fejlesztő leányvállalata, a Waymo bejelentette, hogy mostantól nem eladó a cég lidar-technológiája – írta meg a Reuters hírügynökség.

Hirdetés

E lépés a vezérigazgató-váltás egyik fontos hatása: mint ismert, John Krafcik néhány hónapja távozott székéből, helyét a Tekedra Mawakana-Dmitri Dolgov duó vette át. A korábbi, két éven át fenntartott üzleti stratégia az volt, hogy a lidar szenzorokat és a technológiát áruba bocsátják nem az autóiparban dolgozó vállalatoknak (mezőgazdaság, robotgyártás, szórakoztatóipar stb.), hogy e drága alkatrészek árát mérsékelni tudják.

A Waymo a Reutersnek megerősítette az értesülést, és elmondták, hogy a kereskedelmi üzletágat felszámolják, és a jövőben az önvezető autókban alkalmazott Waymo Driver rendszer fejlesztésére koncentrálnak – a Drivernek két fő komponense van: a Waymo One, melyet a megosztásos autóhasználatra készítettek, illetve a Waymo Via, az áruszállító járműveket kiszolgáló megoldás. Ugyanakkor belső használatra továbbra is felhasználják és fejlesztik a lidartechnológiát. Egy belső forrás azt mondta a Reuters tudósítójának, hogy a következő generációs lidart a Waymo és harmadik felek közösen fogják kifejleszteni.

A Waymo új fejlesztési és működési, üzleti stratégiájának kialakítása jelenleg is zajlik – Krafcik és néhány vezető fejlesztő ugyanis azért távozott, mivel nem tetszett nekik, hogy a vállalkozás már egy évtizede csak nyeli a pénzt, termelni viszont szinte semmit nem termel.

A nagy tudású lidarok kulcsfontosságúak az autonóm autók fejlesztésében, két okból is: képességeik révén szinte kihagyhatatlanok a felszerelésből (bár erről Elon Musk másképp gondolkodik, ő felesleges pénzkidobásnak ítéli), ugyanakkor egy minőségi lidar a hardver legköltségesebb eleme, mely magát a járművet is jelentősen megdrágítja. Érthető tehát, hogy folyik a gondolkodás arról, hogy miképp lehetne ezt a technológiát olcsóbbá tenni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Waymo

Előzmények