Választási bizottság létrehozását fontolgatja a Facebook

Globális választásokkal kapcsolatban adna tanácsokat a bizottság.

A The New York Times jelentése szerint a Facebook akadémikusokat és politikai szakértőket keresett meg azzal az ötlettel, hogy létrehozzon egy bizottságot, amely a globális választásokkal kapcsolatban adna a cégnek tanácsokat.

Hirdetés

A jól értesültek szerint a szervezet dönthetne olyan ügyek kapcsán, mint politikai reklámok, azok jogosultsága, választásokhoz köthető tévinformációk.

A bizottságról a bejelentést idén ősszel tehetik meg, de állítólag minden előzetes fázisban van, nem biztos, hogy végül lesz bármi az ötletből. A Facebook hivatalosan nem is kommentálja az ügyet.

A közösségi médiás cégek az utóbbi években mindenesetre egyre jobban koncentrálnak arra, hogy miként kezeljék a világ vezetőit és politikusait, főleg akkor, ha azok megszegik a platformok irányelveit. A Facebook egyébként már korábban is hozott létre külső csoportot a döntéssegítés érdekében: 2018-ban az Oversight Board korábbi politikusokból, szakértőkből és akadémikusokból álló csoportja döntött arról, hogy a Facebook eltávolítson-e bizonyos tartalmakat a platformjáról. Májusban a csoport támogatta Donald Trump korábbi amerikai elnök felfüggesztését a Facebookon, de szerintük a cég hibázott, amikor határozatlan időre tiltotta ki Trumpot.

Azóta történt

Előzmények