Sokat nem engedett a Windows 11 minimum CPU-igényéből a Microsoft

De menekülőút, hogy bármilyen gépre megoldható a telepítés, noha ennek komoly ára lehet.

Két hónapja már annak, hogy a Microsoft bemutatta a Windows 11-et, amely kapcsán egy furcsa hardverigényt is megfogalmaz a cég a Trusted Platform Module-ra vonatkozóan. Az eredeti adatok alapján úgy volt, hogy az új operációs rendszer futtatásához legalább Qualcomm 7-es és 8-as sorozatú SoC, valamint nyolcadik generációs Intel (Coffee Lake), illetve minimum Zen 2 magokkal dolgozó AMD processzor szükséges. Viszont később kiderült, hogy dolgoznak még a CPU-ra vonatkozó igényének csökkentésén.

Hirdetés

A redmondiak az alábbi blogbejegyzésében ecsetelték, hogy mire jutottak, és ez alapján a korábbi minimum processzorok mellé felveszik még az Intel Core X és Xeon W sorozatot, illetve a Core-7820HQ-t, de utóbbi csak akkor jó, ha az olyan eszközbe van építve, amely megfelel a vállalat DCH követelményeinek. Ilyen például a Surface Studio 2.

Általánosságban tehát nagy előrelépés nincs, mivel az első generációs Zen magokkal dolgozó AMD processzorok végül nem mentek át a rostán, illetve a hetedik generációs Intel (Kaby Lake) megoldásokból is csak pár, főleg HEDT-piacra és munkaállomásokba szánt modell képezhet kivételt, amelyeket az előző bekezdésben említettünk is.

Az alaplapgyártók persze már nekiálltak olyan BIOS-ok tervezésének, amivel hivatalosan nem elfogadott CPU-val is telepíthető lehet a Windows 11, de ezzel az lesz majd a probléma, hogy a Microsoft, illetve a processzorgyártók nem is kínálnak majd kompatibilis meghajtókat a hivatalosan nem támogatott platformokon. Ergo a Windows 11-et fel lehet ugyan telepíteni, de senki sem tudja megmondani, hogy az használható lesz-e, vagy sem.

A fenti bekezdésben írt tényező azért fontos, mert lemezképről a Microsoft akármilyen gépre megengedi a Windows 11 telepítését, ergo azokra is, amelyek hivatalosan nem támogatott CPU-t tartalmaznak. Viszont ezt nem fogják reklámozni, és mindenkinek a saját felelősségére kell végeznie, mert semmilyen terméktámogatást nem jár majd az így kialakított rendszerekhez. Sőt, esélyes, hogy a Windows Update szolgáltatáson keresztüli javítócsomagok sem lesznek elérhetők, beleszámolva ebbe a potenciális biztonsági frissítéseket is.

A vállalat ki fog adni később egy olyan PC Health Check applikációt, amely tartalmazni fogja a mostani változásokat, de az új, éppen tesztelés alatt álló verzió már sokat javult a kezdeti kódhoz viszonyítva, ugyanis ez már megmondja, hogy az adott gép esetében tényleg nincs támogatás a Secure Bootra, illetve a TPM 2.0-ra, vagy ezek pusztán ki vannak kapcsolva.

Azóta történt