A Toyota egy baleset miatt leállította autonóm kisbuszait

A körülmények még tisztázatlanok, de szerencsére nem történt súlyos sérülés.

A Toyota is igyekezett marketingcélokra kihasználni az olimpiát, hogy bemutassa önvezető technológiájának fejlettségét, ám egy sajnálatos fiaskó miatt épp a szándékolt hatás ellenkezőjét érték el.

Hirdetés

A múlt hét csütörtökjén ugyanis a Toyota Motor által fejlesztett önvezető elektromos kisbusz, az ePalette, melyet az olimpiai faluban állítottak hadrendbe, elgázolt egy, a paralimpián résztvevő látássérült sportolót. A 81 kilogrammos súlycsoportban versenyző japán Aramitsu Kitazono volt az áldozat, aki így a másnapra kiírt mérkőzésén már nem vehetett részt.

A beszámolók szerint a kisbusz épp jobbra kanyarodott egy kereszteződésben az olimpiai faluban, amikor a gyalogátkelőhelyen elütötte a 30 éves versenyzőt. A rendőrségi jelentés megjegyzi, hogy közvetlenül az eset előtt az éjjel-nappal közlekedő autonóm jármű megállt, mivel szenzorai a gyalogátkelőhely közelében egy biztonsági őrt érzékeltek. A gázolás nem sokkal ezek után történt, amikor a buszban ülő egyik felügyelő újra elindította a járművet – írják a rendőrök.

Kitazono fején és testén zúzódások keletkeztek a baleset következtében, és még saját lábán ment be egy étkezőbe, és ott esett össze, ezek után szállították kórházba. Edzőjének nyilatkozata szerint sérülései nem súlyosak, teljesen kielégítő az állapota. A busz öt utasa és két felügyelője nem sérültek meg.

Akio Toyoda, a Toyota elnöke mély sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, és elmondta, hogy az ütközéskor a busz nagyon lassan, 1-2 km/óra sebességgel haladt a kanyarban. Ő maga is elment a helyszínre, emellett tanulmányozta a biztonsági kamerák felvételeit. Azt is elmondta, hogy azonnal felfüggesztették az e-Palette-ek működtetését, és a hatóságokkal teljes mértékben együttműködnek a körülmények feltárásában, de emellett a Toyota is elvégez egy nagyon alapos vizsgálatot, hogy a jövőben hasonló ne történhessen meg.

Azóta történt

Előzmények