Elon Musk nehezen viseli, hogy Jeff Bezos folyamatosan pereli a SpaceX céget

Musk konkrétan úgy fogalmazott: Bezos azért vonult vissza, hogy teljes munkaidőben indítgasson pereket a SpaceX ellen.

Egyre többször kritizálja egymást a nagyközönség előtt Elon Musk és Jeff Bezos: a világ leggazdagabb dollármilliárdosai rivális űrvállalatok formájában (is) versenyeznek.

Elon Musk a napokban azért illette kritikával Bezost, mert az folyamatosan pereket indít a SpaceX ellen.

Ebben a hónapban történt, hogy Bezos vállalata, a Blue Origin beperelte a NASA-t, amiért egy kritikus kormányzati szerződést a Hold-projekt kapcsán a SpaceX nyert el. Ez végül ahhoz vezetett, hogy a SpaceX kénytelen volt leállítani a munkát.

Ha nem lenne elég az Artemis-program körüli vita, akkor az Amazon arra sürgette most az amerikai FCC-t, hogy többé ne fogadjon el a SpaceX-től újabb műholdak fellövésére szóló kérelmet (a Starlink műholdas internethálózat kapcsán).


[+]

Egy jelentésre válaszolva Elon Musk megjegyezte: kiderült, hogy Bezos azért vonult vissza, hogy teljes munkaidőben indítgasson pereket a SpaceX ellen.

Az Amazon legutóbbi panasza elvileg még nem formális, inkább csak tiltakozás, és egyesek szerint főleg a SpaceX terveinek átláthatóságával van baja a Blue Originnek.

Amennyiben az Amazon nyomása sikerrel jár, az nagyban megzavarhatja a SpaceX Starlinkkel kapcsolatos terveit. Utóbbi ugyanis jelenleg körülbelül 1740, alacsony pályán keringő műholddal szolgál ki körülbelül 90 ezer ügyfelet, de hamarosan 30 ezer darab második-generációs műholdat küldene fel a szolgáltatás fejlesztése érdekében. Az Amazon azt (is) kifogásolja, hogy a SpaceX azt kéri az FCC-től, két teljesen eltérő orbitális konfigurációt is hagyjon jóvá, a választás majd később megszületik. Az Amazon sérelmezi, hogy a SpaceX hozzáállása miatt a riválisoknak, köztük az Amazon saját Kuiper Systems cégének kétszer akkora technikai erőfeszítést kell tennie (többek között interferencia és orbitális törmelékek kapcsán). Utóbbi egyébként még nem küldött fel saját műholdakat.

A rivális vállalatok kakaskodásán túl a szakértőket ugyanakkor egyre jobban aggasztja, hogy a SpaceX, a Blue Origin, a Virgin Galactic, a NASA, Kína és a többi űrügynökség fokozódó űrversenye és rakétakilövései hogyan és milyen mértékben károsítják az atmoszférát – a CNBC erről részletes beszámolót is közölt.

Azóta történt

Előzmények