Heti három órát játszhatnak online a kínai fiatalok

A hatóság gyermekvédelmi megfontolásokkal indokolja a szigorítást.

A többek között az interneten megjelenő anyagokat is felügyelő kínai médiahatóság (angol elnevezéssel: National Press and Publication Administration – NAAP) hétfőn kiadott határozatában szigorú korlátozásokat rendelt el a gyermek- és fiatalkorúak onlinejáték-használatát illetően – írta meg a Xinhua állami hírügynökség.

Hirdetés

A rendelkezés szerint szeptember 1-jétől a 18 év alatti kínai állampolgárok mindössze heti három órát játszhatnak internetes játékokat – és ezt sem tehetik meg akármikor: csak hétvégén, pénteken, szombaton és vasárnap, valamint a hivatalos állami ünnepek idején, és ezeken a napokon is kizárólag este 8 és 9 óra között. Indoklásként azt hozzák fel, hogy meg kell óvni a fiatalok testi és mentális egészségét, elejét kell venni a játékfüggőség kialakulásának.

A tudósítás szerint a határozat kiadásával párhuzamosan állítólag felszólították az online játékokat üzemeltető szolgáltatókat, hogy felhasználóiktól követeljék meg a valós személyi adatokkal történő regisztrációt, illetve bejelentkezést, ennek hiányában ne engedjék őket játszani. A NAAP emellett azt is közölte, hogy növelik az ellenőrzések gyakoriságát, amikor azt nézik meg, hogy a rendelkezéseket a szolgáltatók betartják-e.

Az jelen pillanatban még nem világos, hogy az egyéb, nem online, illetve a konzolos játékoknál terveznek-e szigorításokat, illetve ez a rendelkezés mennyiben érinti őket. A kínai felnőttek viszont továbbra is korlátozás nélkül, akár napi 24 órában is játszhatnak online.

A lépés nem előzmény nélküli: az egyik legnagyobb kínai internetes vállalat, a Tencent (a játékokkal is foglalkozó „kínai Facebook”) augusztus elején jelentette be, hogy legnépszerűbb online játékukat („Honor of Kings”) a kormányzat felől érkező aggodalmak miatt a 18 év alattiak naponta egy, ünnepnapokon két órát játszhatják.

Az új rendelkezés egy, a közelmúltban megindult nagy kampány része, melynek célja a tech szektor megregulázása. Ha csak a gyermekvédelem címszót nézzük, akkor pl. pert indítottak a WeChat ellen, azzal vádolva őket, hogy nem tartják be a gyermekvédelmi törvényeket, illetve a kínai állami internetfelügyeleti hatóság július végén elfogadott egy különleges rendelkezést, melyben megtiltották, hogy 16 éven aluliak az online streamig- vagy videóplatformokon megjelenjenek.

Azóta történt

Előzmények