Megrendszabályozná az Apple és a Google mobilfizetési rendszereit Ausztrália

Az ausztrál kormány a jelentések szerint a digitális fizetési szolgáltatásokkal kapcsolatban szigorúbb szabályozásokat vezetne be.

A jelentések szerint olyan törvényeket fontolgat az ausztrál kormány, amelyek révén szigorúbban szabályozhatná a digitális fizetési szolgáltatásokat, többek között az Apple Pay, a Google Pay vagy a kínai WeChat Pay megoldásokat.

Hirdetés

A kormány vizsgálná azt is, hogy a fizetési rendszerek tartották-e a lépést a technológiával és a fogyasztói igényekkel. Az utóbbi években igen népszerűvé vált mobilfizetési szolgáltatásokat ugyanis nem pénzügyi rendszerként kezelik, így a hatósági kereteken azok kívül esnek.

Az ausztrál kormány szerint ha a jelenlegi helyzeten nem változtatnak, akkor a fizetési rendszerek jövőjét egyedül a Szilícium-völgy határozza majd meg, pedig a gazdasági infrastruktúra kritikus eleméről van szó.

A Nemzetközi Fizetések Bankja tovább ment, ebben a hónapban minden pénzügyi hatóságot felszólított, hogy gyorsan tegyenek valamit a big tech hatalmas befolyásával és azzal, hogy a tech óriások döbbenetes mennyiségű adattal rendelkeznek.

Az ausztrálok tervei szerint a kormány a tech cégeket pénzügyi szolgáltatónak minősíthetné, így a digitális tárcákat is hatósági szabályozás alá vonhatná. Javasolnák továbbá a kormány és az iparág számára, hogy együtt dolgozzanak ki stratégiát egységes, integrált keretrendszer licencelésére a fizetési szolgáltatásokhoz. A helyi bankok szerint egyre többen használnak digitális tárcákat, éppen ezért fontos lenne, hogy a versenyjogi problémákat megoldja a hatóság, továbbá a digitális tárcák biztonsági kérdéseire is odafigyeljenek.

Azóta történt

Előzmények