Tulajdonképpen az Intel fizeti a Polaris szuperszámítógép megépítését

Mivel idén nem készült el az Aurora, így az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma felszámolja az erre vonatkozó kötbért.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma nagyjából 300 millió dolláros kötbért számol majd fel azért, amiért az Aurora nem készült el időre. Ezt ugyan az Intel direkten nem erősítette meg, de a második negyedév pénzügyi beszámolóján elárulták, hogy a negyedik negyedév során lesz egy nagyobb egyszeri kiadásuk a HPC üzletágra vonatkozóan.

Információink szerint az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (DoE) az előre jósolt összeghez nagyon hasonló kötbért követel, amiért az Aurora megépítése 2022-re csúszik, és tulajdonképpen az Argonne Nemzeti Laboratórium ennek a pénznek hála kap támogatást arra, hogy gyorsan felhúzzák a Polaris nevű szuperszámítógépet, amelyet a nyár végén jelentettek be.

Az Intel korábban már utalt rá, hogy az exascale projektjük 500 millió dollárnál is nagyobb üzletnek számít. Bár az Aurorát sosem említették meg név szerint, de más ilyen rendszert egyelőre nem építenek, tehát kizárásos alapon az Argonne Nemzeti Laboratóriumon belüli nagyvasról lehet szó. A fenti büntetéssel viszont az üzlet összértéke 200 millió dollár környékére csökken.