Moszkva a belügyeibe való beavatkozással vádolt amerikai IT-cégeket

A belügyekbe való beavatkozással vádolt amerikai IT-cégeket az orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Elfogadhatatlan, és beavatkozásnak tekinthető, hogy nagy amerikai IT-vállalatok, mint az Apple és a Google, nem reagálnak az általuk terjesztett „szélsőséges” anyagokra vonatkozó hivatalos kérdésekre az orosz parlamenti választások küszöbén – mondta Marija Zaharova.

Hirdetés

„Úgy véljük, hogy az ilyen arrogáns, szelektív magatartás, valamint az illetékes orosz szervek ismételt, a szélsőségesnek minősítettet tartalmakkal kapcsolatos felhívásainak demonstratív figyelmen kívül hagyása az aktuális választási folyamatokkal összefüggésben, már valóban elfogadhatatlanná válik” – mondta a szóvivő.

Zaharova közölte: a két amerikai vállalat olyan körülményeket alakít ki, amelyek „bőven értelmezhetők nemcsak a belügyekbe, hanem a választási politikai folyamatba való beavatkozási kísérletként is”. „Úgy gondoljuk, hogy az amerikai informatikai monopóliumok további hozzájárulása a tiltott anyagok terjesztéséhez, joggal értelmezhető az orosz állam belügyeibe való beavatkozásként” – mondta.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) csütörtökön arra figyelmeztette az Apple-t és a Google-t, hogy bírsággal sújthatja őket, ha nem távolítanak el egy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szövetségesei által készített applikációt alkalmazásboltjukból. A program megmutatja, hogy az egyes választókerületekben ki a legesélyesebb a parlamentbe kerülésre a kormányzó egységes Oroszország jelöltével szemben. A Roszkomnadzor szerint az alkalmazás eltávolításának megtagadása az orosz belügyekbe való beavatkozásként minősíthető.

Azóta történt

Előzmények