Kriptotőzsdékből szedik ki a pénzt a zsarolóvírusok mögött álló hackerek

Első lépésben egy konkrét kriptotőzsdét vádolt meg és szankcionált az amerikai kormány a zsarolóvírus-támadások illegális váltságdíjai kapcsán.

A napokban már lehetett hallani, hogy a Biden-kormány Amerikában olyan intézkedéssorozatra készül, amellyel a zsarolóvírus-támadások során, illegálisan, kriptopénzben szedett váltságdíjakkal kapcsolatban szankcionálna szereplőket.

Hirdetés

Az intézkedések első lépéseként megvádolta az amerikai pénzügyminisztérium a Suex kriptotőzsdét, amiért az a zsarolóvírus-támadásokkal kapcsolatos, illegális fizetéseket tett lehetővé.

A vád szerint a Suex legalább nyolc zsarolóvírussal kapcsolatos, illegális kifizetésekkel köthető össze. Az összes tranzakció több mint 40 százaléka illegális tevékenységhez kötődött. A hatóságok szerint egyes kriptotőzsdéket a támadók használnak ki, de mások, mint a Suex, maguk is illegális tevékenységekkel nyerészkednek. Eddig ilyen okból egyetlen kriptotőzsdével szemben sem léptek fel. Most nem csak a Suex hozzáférését tiltották meg minden amerikai forráshoz, de az amerikaiak számára is megtiltották a céggel való együttműködést. A Suex egyébként a többi kriptotőzsdével szemben nem egy decentralizált, visszakövethetetlen cég, Csehországban bejegyzett magánvállalatról van szó.

A pénzügyminisztérium szerint a hackerek a zsarolóvírusokkal való támadások során ilyen típusú kriptotőzsdékből szedik ki a pénzt, az illegális váltságdíjat. A mostani akció jelzésértékű, az amerikai kormány ugyanis az ilyen támadásokhoz használt, ilyen jellegű infrastruktúrát a jövőben meg akarja zavarni.

Amerikában (de a világ egyéb részein is) egyre gyakoribbak és súlyosabbak a zsarolótámadások, a hackerek pedig csak akkor hagynak fel az akciójukkal, ha vagyonokat kapnak, általában kriptopénzben. Amerikában nem csak tech cégeket vagy kórházakat, a kritikus infrastruktúrát is támadják a rosszakarók, legutóbb Iowában egy mezőgazdasági cégnél okoztak súlyos fennakadásokat.

Az amerikai hatóságok szerint 2020-ban már több mint 400 millió dollárnyi váltságdíjat fizettek ki zsarolóvírusok mögött álló támadóknak. Jelenleg is frissítik az irányelveket, és arra bátorítják az áldozatokat, hogy osszanak meg minden információt a hatóságokkal.

Azóta történt

Előzmények