Szendvicsbe rejtették az atom-tengeralattjáró terveit

A vád alá helyezett önjelölt kémek eljárása messze áll a profizmustól.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma tegnap jelentette be, hogy szombaton, október kilencedikén az FBI és a haditengerészeti nyomozóügynökség, az NCIS őrizetbe vett egy párt, mivel atomtitkokat bocsátottak áruba.

A 42 éves Jonathan Toebbe-t és a 45 éves Diana Toebbe-t azzal vádolják, hogy tavaly eladásra kínálták fel egy még fejlesztés alatt álló Virginia típusú tengeralattjáró terveit egy olyan félnek, akit ők egy külföldi hatalomnak hittek.

Jonathan Toebbe a haditengerészeti minisztériumnál nukleáris mérnökként volt alkalmazásban, és a vizsgálat szerint ő maga kereste a kapcsolatot olyan külföldi szervezetekkel, akikről feltételezte, hogy érdekelheti őket szigorúan bizalmas atomtechnológiai fejlesztések.

A próbálkozásra hamar fény derült, ugyanis az FBI egyik munkatársa még 2020 áprilisában hozzájutott Toebbe egyik leveléhez, melyben titkos dokumentumrészletek mellett egy olyan segédlet is szerepelt, hogy miképp lehet fedett kommunikációs csatornát létrehozni a potenciális vevő és a mérnök között. Toebbe a levélben nyíltan felajánlkozott: „Kérem továbbítsák ezt a levelet az önökö katonai hírszerzéséhez. Úgy vélem, az információ nagy értéket képvisel az önök nemzete számára.” Majd hozzátette ezt is: „Ez nem hoax.”

Az FBI-nál ekkor úgy döntöttek, hogy nem buktatják le Toebbe-t, hanem titkosított csatornán, a ProtonMail segítségével, álnéven felveszik vele a kapcsolatot. Néhány üzenetváltás után a titkosügynökök átutaltak neki 10 ezer dollárnyi kriptovalutát, hogy megnyerjék a bizalmát és bizonyítsák szándékuk komolyságát.

Ezt követte, hogy megállapodtak 20 ezer dollárnyi kriptopénz kifizetésében, melynek fejében a mérnök és a felesége egy adatokat tartalmazó SD-kártyát műanyagba csomagolt, majd egy mogyoróvajas szendvicsben eljuttatták a kért helyre. Később kötöttek még egy üzletet, ekkor egy másik SD-kártyát rágógumiba dugva továbbítottak, ezért 70 ezer dollárnyi kriptopénzt kaptak. A kézbesítés és az utálás után Toebbe megadta a titkosított adatok visszafejtéséhez szükséges kulcsokat. A kulcsokat az FBI kipróbálta: működtek. A kártyákon pedig a bizalmas adatokat találták meg.

A vádemelés megtörtént, de a vizsgálatot is folytatják még az eljáró hatóságok.

Előzmények