Keményebb fellépést várnak az EU-tól a Google riválisai

A DuckDuckGo és a Google három másik riválisa azt szeretné, ha az EU élne az új törvények nyújtotta lehetőségekkel.

Az amerikai DuckDuckGo, a német Ecosia és a francia Qwant, valamint Lilo arra kérték az EU-s törvényhozókat, hogy éljenek az új technológiai törvények nyújtotta lehetőségekkel, és lépjenek fel trösztellenes irányban a Google ellen.

Az EB még 2018-ban ítélt rekordértékű, 4,24 milliárd eurós bírságot a Google számára, amiért az tisztességtelenül használta a versenyelőnyének bebetonozására az Androidot. A keresőmotorok kapcsán is tisztességes viselkedésre kötelezték a céget, amely azután változtatásokat hajtott végre, majd négy hónapja kijelentette: lehetővé teszi a riválisoknak, hogy Európában az alapértelmezett keresőmotorrá váljanak az androidos eszközökön.

A mostani panaszban a négy rivális arról beszél, az EU-nak használnia kellene a Margrethe Vestager által összeállított DMA elemeit (a DMA 2023-ban léphet hatályba), hogy biztosítsák a versenyt. Szerintük ugyanis az utóbbi idők változtatásai ellenére a meglévő korlátozások miatt nem változik érezhetően a piaci részesedés. Arról is panaszkodnak, hogy keresőmotor választását biztosító menü nem érhető el az asztali Chrome böngészőben vagy más rendszereken, továbbá Androidon is csak egyszer jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények