Szakértő: Kína megnyerte az AI-csatát

A volt katonai szoftverfejlesztési vezető karcos véleménye és kiállása nem kíméli az USA védelmi stratégiáját.

Kína győzött a mesterséges intelligencia fejlesztésében is, az Egyesült Államok pedig veszített – nyilatkozta a Financial Timesnak Nicolas Chaillan, a Pentagon korábbi szoftverfejlesztési vezetője a tegnap megjelent interjúban.

Chaillan nem először hangoztatott ilyen markáns véleményt, hiszen a Financial Times is azért kereste meg, mivel a minisztérium vezető szakembere néhány hete épp azért mondott le posztjáról és távozott a védelmi minisztériumból (közelebbről a légierőtől), mivel szerinte katasztrofálisan lassú az amerikai hadsereg technológiai fejlesztése – ezt egy szenvedélyes hangú búcsúlevélben is kifejtette, illetve egy hónappal korábban egy szakmai konferencián is részletezte.

Nicolas Chaillan úgy látja, hogy a világ jelenlegi második legnagyobb gazdasága, Kína egy évtizeden belül szilárd vezető szerephez jut a kulcsfontosságú feltörekvő technológiákban (különösképp a mesterséges intelligencia, a szintetikus biológia, ill. a genetika területén), és ez a változás nagy veszélyeket hordoz magában az Egyesült Államokra nézve: „15-20 év múlva már esélyünk sem lesz Kínával szemben. Sőt, úgy látom, ez már el is dőlt” – mondta.

A szakember véleménye szerint Kína akarja uralni a világ jövőjét, mindent irányítani kívánnak a médiától a geopolitikáig.

Sarkosan ítéli meg az amerikai vállalatok viselkedését is: példaként hozta fel a Google-t, akik vonakodnak együttműködni az állammal az AI-fejlesztésekben. Chaillan kárhoztatja a mesterséges intelligencián alapuló technológiákkal kapcsolatos etikai vitákat is, melyek lassítják a fejlődést. Paradox módon Chaillan Kínát e tekintetben követendő mintának tartja, ott ugyanis a vállalatok együttműködnek a kormánnyal, és úgy fektetnek be óriási összegeket az AI-fejlesztésekbe, hogy egyáltalán nem foglalkoznak etikai problémákkal. Ezzel szemben az USA-ban – mondta – a kibervédelem egyes kormányhivatalokban még a közelmúltban is „óvodai szinten” volt, a fejlesztési irányok pedig hibásak: ha meg akarják védeni az országot, akkor ma már nem elsősorban hardverekre, pl. ötödik generációs, F-35-ös vadászgépekre van szükség (arra is), hanem a fókuszban a szoftverfejlesztésnek kellene állnia.

A visszavonuló Chaillan a következő években elsősorban családjával kívánja az idejét tölteni, de közölte, hogy hamarosan részt vesz egy kongresszusi meghallgatáson is, ahol újra elsorolja aggályait.

Azóta történt

Előzmények