4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kedvező időjárás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy szeptemberben nagyon megugrott a balatoni vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest.

Egy hónappal ezelőtt azon élcelődtünk, hogy hiába vásárolták fel a Balaton környéki turisztikai intézményeket a miniszterelnökhöz közelálló vállalkozók, így Mészáros Lőrinc és Tiborcz István köre, az oda látogató vendégek száma nem nőtt. Úgy tűnik azonban, hogy szeptemberre fordult a kocka, és a magyar Zuckerberg illetve Orbán veje örülhetett, hiszen jelentősen nőtt a tóparti forgalom. A megugró vendégéjszakák száma elsősorban a belföldi turistáknak köszönhető, akik általában is jelentős számban keltek útra az első őszi hónapban.

Az erős szeptemberi számokban feltételezhetően két dolog is jelentős szerepet játszott: az egyik a kifejezetten meleg idő, így valószínűleg sokan indultak el hétvégenként és töltöttek néhány napot a magyar tenger partján. Emellett vélhetőleg az is kifejezetten sokat dobhatott a statisztikákon, hogy szeptember első két napja hétvégére esett, így akik az utolsó percig kihasználták a nyári szünetet, azok hozzájárultak a növekvő vendégéjszakák számához.

Nekünk a Balaton a Riviéra

Ami a konkrétumokat illeti, szeptemberben 3,1 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma, úgy, hogy a a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,5 százalékkal mérséklődött. Értelemszerűen így a belföldi vendégek által eltöltötteké ugrott meg, 7,9 százalékkal nőtt az eltöltött éjszakák száma előző év azonos időszakához képest.

Annak ellenére, hogy a külföldi vendégek kevesebb éjszakák töltöttek itt, a számuk minimális arányban, 0,8 százalékkal emelkedett, és megközelítette az 560 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette az 1,5 milliót és a szállodák kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A külföldiek számára – a nyári hónapokat kivéve – jellemzően Budapest a legfontosabb célpont, nem volt ez másképp most sem. A vendégéjszakák több mint felét a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában.

A visszaeső külföldi forgalmat jócskán ellensúlyozták a hazai turisták. A belföldi vendégek száma 7,7 százalékkal bővült, és meghaladta az 540 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 7,9 százalékkal nőtt, megközelítette az 1,2 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban és mindegyik turisztikai régióban emelkedett. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 10 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

Érdemes ismét leszögezni, hogy a növekvő idegenforgalom ezúttal is megerősíti az életszínvonal növekedését, hiszen a hazai turisták számottevően növelték az egy évvel korábbiakhoz képest a költéseiket. Ezt pedig döntően saját forrásból oldották meg, hiszen a Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok csak 2,1 százalékkal költöttek többet, igaz így is közel 1,2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken ilyen módon. Ennek az összegnek a nagy része, mintegy 1 milliárd forint a szállodákban realizálódott.

Visszaesés az európai turistáknál

Az adatsorokat böngészve olyat láthatunk, amire évek óta nem volt példa, vagyis a legnagyobb küldő országok (Ausztria, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Oroszország) esetében egyik desztinációból sem volt növekedés. Egyedül a brit turistáknál mért a KSH stagnálást, a másik négy országból érkezők viszont szeptemberben kevesebb vendégéjszakát töltöttek nálunk.

Érdekesség, hogy említésre méltó növekedés csak a régiós országokból érkezőknél volt, így a lengyel, a román és az ukrán állampolgárok esetében mértek pozitív változást a statisztikusok.

Az európai turisták visszaesését a más kontinensről érkezők tudták ellensúlyozni. 10 százalék feletti volt a növekedés az ázsiai vendégek esetén, ezen belül ezt az arányt is jócskán felülmúlva emelkedett a kínai turisták száma. Hasonló pozitív folyamatok zajlottak az Észak-Amerikából érkezőknél is, itt az Egyesült Államokból érkező turistáknál volt 10 százalékot meghaladó az itt töltött vendégéjszakák száma.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!