2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jelentős forintgyengülés miatt a Magyar Nemzeti Bank várhatóan rendkívüli lépésre kényszerül, erre jó alkalom lehet a monetáris tanács kedden esedékes nem kamatdöntő ülése Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerint.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Németh Dávid, a a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője azt írta: a forint értékvesztése miatt szinte biztosan módosítani fognak kedden a monetáris feltételeken. Ugyanakkor megjegyezte, hogy rendkívüli kamatdöntő ülést bármikor összehívhat a jegybank, így akár hétfőn is sor kerülhet erre. 

A döntés a szakértő szerint az alapkamatemelés és a kamatfolyosó eltolása lehet. Az előbbi a jelenleg 3,4 százalékról akár 100-200 bázisponttral is nőhet, és hasonló mértékkel emelhetik az egynapos betét 3,4 százalékos és az egynapos hitel 5,4 százalékos szintjét - írta Németh Dávid. Úgy vélte, ezzel a lépéssel teret adhat az MNB annak, hogy csütörtökön az egyhetes betét kamatát a mostani 5,35 százalékról tovább növelje. 

Az elemző utalt arra, hogy a devizatartalék felhasználásával is tompítható a leértékelődés. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a leértékelődés által érintett régiós jegybanok, mint a cseh és a lengyel esetében a tartalékok aránya magasabb, mint Magyarországon.

Rendkívüli kamatdöntő ülést bármikor összehívhat a Matolcsy György vezette jegybank. Fotó: MTI
Rendkívüli kamatdöntő ülést bármikor összehívhat a Matolcsy György vezette jegybank. Fotó: MTI

Felidézte: az euró árfolyama hétfőn megközelítette a korábban soha nem látott 400 forintos szintet (egyesek szerint el is érte - a szerk.), ez azt jelenti, hogy a magyar deviza az euróval szemben az idén több mint 9 százalékkal gyengült. Ezzel párhuzamosan a forint a dollárral szemben több mint 10 százalékot veszített az értékéből - tette hozzá.

Már az elmúlt napokban is fokozatosan gyengültek az Ukrajnához közel eső feltörekvő piaci országok devizái, így a cseh korona, a lengyel zloty és a forint, hétfőn pedig újabb erőteljes eladási hullám bontakozott ki, a magyar deviza újabb történelmi mélypontokra zuhant. Hétfőn kora reggel még 390 forint alatt volt a jegyzés, délelőtt viszont már 400 forinton közelében is jegyezték - írta Németh Dávid.

A forintgyengülés hátterében a háború okozta bizonytalanság áll, sok befektető szabadul a kockázatosabbnak tartott eszközöktől, így a régiós devizáktól is - hangsúlyozta a K&H vezető elemzője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!