Magyar mérnökök és statikusok utaznak a földrengés sújtotta Albániába

2019.12.02. 20:46 Módosítva: 2019.12.02. 21:53

Hét szakember indul útnak kedd reggel a földrengés sújtotta Albániába, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel. Mukics Dániel tájékoztatása szerint a magyar mérnökök, statikusok megrongálódott épületek, közművek és utak felmérését végzik majd.

A szakemberek a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Belügyminisztérium, a katasztrófavédelem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara és a Magyar Mérnöki Kamara együttműködésében utaznak ki.

Beszámoltunk arról, hogy november 26-án hajnalban a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Albánia északnyugati partvidéki részét. A legalább 50 halálos áldozatot követelő földrengés miatt több lakóépület összedőlt, sok épület károsodott.

A pusztítás Albánia második legnagyobb városában, a tenger partján fekvő, 120 ezer fős Durrësben és Kodër-Thumanë területén történt, alig 30 kilométerre a fővárostól, Tiranától. A két településen két szálloda és több emeletes lakóház is összeomlott. 

Az OKF szóvője most azt írta, hogy a magyar szakemberek a megmaradt épületek szerkezeti biztonságát fogják ellenőrizni.

Az acél- és vasbeton szerkezetekre specializálódott statikusokból és egy geotechnikusból álló magyar csapat több oldalról is meg tudja vizsgálni a földrengés okozta károkat.

A magyar szakemberek kedd reggel indulnak repülővel Tiranába, ahonnan december 10-én térnek vissza.

Magyarország és a magyar katasztrófavédelem nem először nyújt segítséget a dél-európai országnak. Idén már két segélyszállítmányt küldött a bajba jutott albán emberek megsegítésére, a legutolsó, 21 millió forint értékű segélyszállítmányt november 29-én – közölte a szóvivő.

Albániában a földrengés miatt 2500 embert evakuáltak, akiknek a Vörös Kereszt nyújt ideiglenes menedéket. Az országban szükségállapotot hirdetett a kormányfő, Edi Rama. Elmaradtak a függetlenség napjához köthető ünnepségek is, amelyek november 28-án lettek volna.

Albánia állami szintű, hivatalos gyűjtést szervez a földrengés áldozatai számára és a károk helyrehozatalára. A térség bonyolult tektonikai viszonyok között fekszik – amit Nopcsa Ferenc már száz éve feltérképezett, ám kutatási eredményei feledésbe merültek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport