Négy év börtönre súlyosbították Mengyi Roland büntetését

2019.09.25. 15:20

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében Mengyi Roland hatodrendű vádlott ügyében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, háromról négy év letöltendő börtönre. A jogerős ítélet a volt országgyűlési képviselőt bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt ítélte el.

A hétvádlottas ügyben a többi vádlott ügyében is döntés született, az első-, másod-, és harmadrendű vádlottak esetében nem módosították az elsőfokú ítéletet, az első kettő felfüggesztett szabadságvesztést, a harmadik letöltendő szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott. Az ötöd-és hetedrendű vádlottak az ügyészi fellebbezés miatt felfüggesztett 10, illetve 6 hónap börtönbüntetést kaptak. A negyedrendű vádlott esetében egy másik bűncselekmény már jogerős ítélete miatt megszüntették az eljárást.

A vád röviden: 2015-ben Mengyi Roland, fideszes országgyűlési képviselő segített egy több százmilliós uniós pályázatot lenyúlni, a pályázatot alapvetően szociális szövetkezetek részére írták ki. Mengyi 5 plusz 5 milliót kért azért, hogy a nekik fizető vállalkozók nyerjék a pályázatot. Majd az elnyert összeg 50, illetve 90 százalékának visszajuttatása is felmerült igényként. Az arányok végül, mint kiderült nem volt egyértelműen világos mindenki számára, ebből a szempontból egymásnak ellentmondó nyilatkozatok voltak.

Az elsőfokú ítélet szerint a megszerezhető 500 millió forint pályázati pénzből legkevesebb 75 millió forint költségvetési támogatást kíséreltek meg jogtalanul megszerezni, melyből az elkövetésben résztvevő mindhárom elkövetői csoport egyenként 25 millió forintban részesült volna.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint viszont

a vádlottak szándéka az összesen közel 500 millió forint összegű támogatás teljes összegének jogosulatlan megszerzésére irányult.

A mostani ítélet indoklása szerint a IV. rendű vádlott esetében a "bűnösségi kör szűkülése" miatt enyhítettek, míg V., VI. és VII. rendű vádlottaknál a cselekményben játszott szerepük,

Mengyi esetében az országgyűlési képviselői – a törvény szerint a köz érdekének szolgálatát célzó - megbízatásával való visszaélése okán

kellett korrigálni az elsőfokú ítéletet.

Az elkövetők távlati célja egyébként jóval nagyobb összegű pályázat elnyerése volt a pályázó vádlottaknak, egymás között folyamatosan arról egyeztettek, azért éri meg ilyen előnytelen feltételekkel belemenni a visszaosztásokba, mert ez csak egy belépő, ha megcsinálják, akkor a következőnél nagyobb összeget is kaphatnak, egy nagyobb, 5-8 milliárdos pályázathoz is hozzáférhetnek majd.

A Voldemort-ügyről ezekben a cikkeinkben olvashat bővebben.