Pintér Sándor szerint nincs rendkívüli helyzet, ehhez képest mégis bevándorlási válsághelyzetben tartja az országot

2019. szeptember 19., 14:32

Szerző:

„Nincs rendkívüli helyzet, nincs semmilyen probléma”

– mondta Pintér Sándor belügyminiszter egy csepeli fideszes lakossági fórumon. Kijelentéseinek azért van súlya, mert a fórumon maga Németh Szilárd is úgy konferálta fel a minisztert, aki a bevándorlás okozta problémákról fog részletesebb beszámolót tartani – derül ki a hvg.hu riportjából.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A Belügyminisztérium immár másfél-két éve úgy hosszabbítja meg újabb fél évre a „tömeges bevándorlás” okozta válsághelyzetet, hogy annak még a törvény által megkövetelt körülményei sem állnak fenn, tehát nem valamilyen gumiszabályt kihasználva élnek ezzel: nincsenek tömegek a határon.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szeptember elején gyakorlatilag azzal indokolta a hosszabbítást, hogy mivel az Orbán-kormány politikai szövetségese, a bevándorlásellenes populista Matteo Salvini pártja kiesett az olasz kormányból, amiatt újra tömegessé válhat (Igen, feltételes módban – a Szerk.) a bevándorlók érkezése Olaszországban. Tehát nem is a magyar határ érintettségére utalt a KTK, ráadásul egy tisztán politikai, nem pedig szakmai körülményre.

A válsághelyzet alatt szigorúbb ellenőrzéseket lehet tartani a határ mentén, illetve a tranzitzónába belépő menedékkérőkkel szemben is szigorúbban járhatnak el. Többek között a válsághelyzet alatt a gyermekes családoknak a zónában kell maradniuk, nem szállítják őket befogadó táborokba. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő legutóbbi helyszíni szemléje szerint 99 gyermeket tartanak családjukkal a zónában.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.