Újraindult a nyomozás a Simonkát és Mengyit is érintő ügyben, és amelyet a NAV már kétszer elutasított

2019. szeptember 11., 09:40

Szerző:

Az ügyészség elrendelte a nyomozást abban a költségvetési csalási ügyben, amelyet már kétszer elutasított a NAV, és egyszer a rendőrség is. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő – aki még 2017-ben tette a feljelentést – most kapott értesítést arról, hogy a nyomozás újraindul – írja a 444.

Az ügy előzménye, hogy a NAV tavaly májusban leírta, hogy költségvetési csalást követtek el Cecén és Lajoskomáromban, majd megszüntette a nyomozást. Hadházy 2016-ban vette észre, hogy egymással semmiféle kapcsolatban nem lévő településekre – a Fejér megyei Cecére és Lajoskomáromba, illetve a dél-békési Pusztaottlakára – pont ugyanazt a három budapesti céget hívták meg közbeszerzési pályázatokra. Majd mind a három helyen ugyanaz a vállalkozás, a budapesti Public Sector Kft. nyert. Az érintett települések fideszes országgyűlési képviselői – Mengyi Roland, Simonka György és Varga Gábor – egymás mellett ültek a Parlamentben. 

Hadházy 2017 elején feljelentést tett a NAV-nál hűtlen kezelés, hanyag kezelés és versenyt korlátozó megállapodás gyanújával. A NAV „hatáskör és illetékesség hiányára” hivatkozva továbbpasszolta azt a XIII. kerületi rendőrkapitányságnak. A rendőrség versenykorlátozó megállapodást nem talált, de felmerült a költségvetési csalás gyanúja, és visszaadták az ügyet az adóhivatalnak.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A NAV 2018 áprilisában azonban megszüntette a nyomozást. Először bebizonyították, hogy a pályázatokon győztes Public Sector két településnek szó szerint ugyanazokat azt írásos anyagokat adta el úgy, hogy a már elvégzett munkáért mindkét helyen elszámolták a megírásra fordított munkaórákat. Majd az adóhivatal mégsem látta indokoltnak a nyomozást. A magyarázat szerint a hamis munkaóraelszámolás miatt felmerülhet bűncselekmény gyanúja, de az idő múlása miatt képtelenség volt megállapítani, hogy ténylegesen hány órát fordítottak a dokumentumok elkészítésére.

Így „nem lehetséges (...) kétséget kizáróan igazolni azt, hogy a Public Sector Kft. részéről a számlákon, teljesítményigazolásokon megjelölt munkaórák valótlanok”.

Időközben Mengyi Rolandot első fokon három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, Simonka György ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt pedig nemrég vádat emeltek.

A budapesti IX. kerületi ügyészség augusztus végén azt írta Hadházynak, hogy hatályon kívül helyezi mind a NAV 2018-as határozatát, mind a rendőrség 2017-es, az ügy NAV-hoz való áttételéről rendelkező határozatát, egyben a nyomozás folytatására a NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságát jelöli ki.

Az indoklás szerint ugyanis a nyomozó hatóságok nem végeztek el minden szükséges nyomozási cselekményt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.