Tovább tombol a nyár, marad a strandidő

D  VG20190610004 (1)
2019.07.20. 19:38

Bár vasárnap délután észak felől egy gyenge hidegfront érkezik Magyarország területére, jelentős hőmérséklet-visszaesésre az esetlegesen jelentkező záporok és zivatarok ellenére sem kell számítani az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

A met.hu szerint a hét utolsó napján több órás napsütésre számíthatunk fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel – a legtöbb felhő északon és északkeleten lesz.  Szombat éjszaka az ország északkeleti megyéiben eshet, majd vasárnap a déli megyék kivételével elszórtan futó záporokra, zivatarokra lehet számítani.

A déli, délnyugati szél többnyire mérsékelt marad, majd vasárnap egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megélénkül. Az Időkép szerint a szél a zivatarok környzetében akár viharos is lehet, helyenként felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Vasárnap hajnalban 14-21, délután pedig 30-36 fok lesz.

A met.hu szerint a jövő héten nyaralók tökéletes időnek örülhetnek, a jövő hét közepén Nyugat-Európát újabb hőhullám éri el.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az OMSZ több megyére is figyelmeztetést adott ki a hőség és a zivatarok miatt. A hőség miatt Budapestre, illetve Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Zivatarveszély miatt a fővárosra, Pest, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

(Borítókép: Egy kisfiú játszik a vízben a balatonfenyvesi szabadstrandon 2019. június 10-én. Fotó: Vargy György / MTI)