Medián: Dobrev Klára és Cseh Katalin népszerűsége nagyot ugrott, Márki-Zay Péteré esett, Puzsér továbbra is a legnépszerűtlenebb

2019. július 11., 17:24

Szerző:

A tavaszi visszaesés után a friss Medián-felmérésben többnyire kedvezően alakult vagy alig változott a politikusok megítélése - írta hvg.hu. Három hónap alatt a legnagyobb (6 százalékpontos) népszerűség-növekedést Dobrev Klára, a DK frissen megválasztott EP-képviselője könyvelheti el, de közel ekkora mértékben (5 százalékpont) nőtt a Momentum listavezetőjének, Cseh Katalinnak a kedveltsége is. Mindkettőjük ismertsége is jelentős mértékben megugrott. Egyébként az Európai Parlamentbe most bekerült ismertebb magyar politikusok többnyire a népszerűségi lista alsó-középmezőnyében foglalnak helyet.

A lista felső harmadát kormánypárti politikusok töltik ki, közéjük egyetlen ellenzéki „ékelődik be”: Karácsony Gergely, aki a hatodik. A zuglói polgármester népszerűsége az előző felmérés óta 33-ról 37 százalékra (a budapestiek körében 32-ről 38 százalékra) nőtt, és az ismertsége is majdnem teljeskörű. Megítélésének javulása minden bizonnyal a fővárosi ellenzéki előválasztáson elért sikerének köszönhető.

Karácsony így újra az országosan legnépszerűbb ellenzéki politikus, megfosztva ettől a rangtól Márki-Zay Pétert, aki a legutóbbi 34 után most csak 29 pontot ért el, és ezzel a hetedikről a tizenhatodik helyre esett vissza. A hódmezővásárhelyi polgármesternek alighanem a nevelési elveiről elmondott, sokat vitatott nyilatkozata árthatott.

Nem vett ugyan részt az előválasztáson, de a Medián kérdőívében még szerepelt Puzsér Róbert, aki változatlanul a lista legvégére került, ezúttal csak nagyobb ismertségével előzve meg a Jobbik-elnök Sneider Tamást.

A felmérést 2019. június 28-a és július 2-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.