Ki hány szavazót nyert vagy veszített önmagához képest?

2019.05.26. 23:32

A Fidesz tarolt, a DK erősödött, a Momentum áttört – ezt már a szivárgó eredményekből is lehetett tudni, azonban nem árt megnézni a százalékokon kívül azt is, hogy egyes pártok hány szavazatot szereztek.

Ebbe az adatba nem kavar bele a részvételi arány, a többi pártra leadott szavazatok száma, ellenben megmutatja, hogy mekkora most egy párt mozgósítható szavazóbázisa. Természetesen mindig sántít valamennyire, ha az EP-választásokat hasonlítjuk az országgyűlési választásokhoz, de a tendenciát, egy-egy párt mozgását, erősödését vagy gyengülését, a valódi kemény mag méretét azért jól tudja mutatni.

Nézzük először az egészet egyben, ha valaki szereti bogarászni az eredményeket, aztán jöhetnek a pártok külön-külön, gyorsértékelésben:

Fidesz

A Fidesz 1,77 millió szavazót vitt el az urnákhoz, ami bivalyerős eredmény, és nyilván sokkal jobb, mint a 2014-es adat, de az is tény, hogy legalább egymillió 2018-as szavazójuk maradt távol, vagy szavazott másra. A Fidesz legkeményebb kemény magja bőven 2 millió alatt maradt a 7,8 millió szavazásra jogosult között.

DK

A Demokratikus Koalíció félmillió voks fölött végzett, minden bizonnyal nagyrészt az MSZP elől elhappolva a választókat. A DK-nak ez az eddigi legjobb eredménye, még a parlamenti választásokhoz képest is találtak 200 ezer szavazót. Ők az egyetlenek, akik folyamatosan növelni tudják a táborukat.

Jobbik (+Mi Hazánk)

A Jobbik szavazói elpárologtak, 2010 óta tartósan 800 ezres, 1 milliós volt a bázisuk a parlamenti választásokon, ez csúszott vissza most 220 ezerre. Amit érdemes megjegyezni, hogy a Jobbik szavazóit hagyományosan nem érdekli az EP-választás, de még 2014-hez képest is borzalmasan szerepeltek. A másik, hogy a szavazókat nem szívta fel a Mi Hazánk, nekik ugyanis 113 ezer szavazatuk lett, azaz összesen sincs 350 ezres a Fideszen kívüli jobbos tábor.

LMP

Ez a párt is gyakorlatilag eltűnt, a 3-400 ezres bázisukat olvasztották le 74 ezresre, amit még a Mi Hazánk vagy a Kétfarkú Kutya is előz.

MSZP

A legdurvább vesszőfutást a szocik mutatták be, még a 2014-es EP-választásokhoz képest is fogytak a mostani 220 ezrükkel, nem beszélve a szintén borzasztónak tartott tavalyi választásokról, amikor még több mint 600 ezer szavazót sikerült összeszedniük.

Momentum, MKKP

Ez a két párt eddig csak egyszer szerepelt parlamenti választáson, azaz az infografikának náluk nem sok értelme van. Ami világosan látszik: a Momentum óriásit erősödött, 175 229-ről 338 314-re növelték a szavazatszámukat egy év alatt, ami csaknem duplázást jelent. A Kétfarkú Kutya nagyjából a 2018-as számot hozta, most 89855 szavazót szerzett, 2018-ban listán 99414-et.