Megszökött egy rab a börtönmunkáról, bő egy hete nem találják

2019.05.11. 14:25

Május 2-án megszökött a büntetés-végrehajtási külsős munkavégzésről egy 28 éves fogvatartott, értesült az Index. A férfi eddig ismeretlen körülmények között lépett meg, a szökés körülményeit övező belső vizsgálatot követően ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az érintett büntetés-végrehajtási intézet vezetője.

Csak a május 2-i, érdekes módon széles körben el nem terjedt közleményét küldte ugyanakkor el az Indexnek Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) Kommunikációs Főosztálya, miután megerősítették lapunk értesüléseit. A 28 éves férfit jelenleg is nagy erőkkel keresi a rendőrség, noha idevágó hivatalos tájékoztatást sem a BVOP, sem pedig az eljárást foglalkoztató nyomozati szerv nem adott. Sőt, a Központi Nyomozó Főügyészség, ahol a BVOP érintett parancsnoka feljelentést tett, továbbá az Országos Rendőr-főkapitányság egyáltalán nem reagált kérdéseinkre.

Annyi biztos, hogy a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet martonvásári objektumához tartozó "TMK műhely, karbantartó munkaterületről" az egyik szabálysértési elzárását töltő fogvatartott munkavégzés közben engedély nélkül távozott 2019. május 2-án.

A férfi a börtön által szervezett foglalkoztatási program keretében végzett külső helyszínen munkákat, ahonnan a déli órákban "engedély nélkül távozott". Mondhatjuk úgy  is: megszökött.

A büntetés-végrehajtási intézet és a rendőrség azonnal megkezdte a 28 éves fogvatartott felkutatását, ám információink szerint ezt először csak az intézményen belüli, részleges riasztás révén, azaz a botrány elkerülésének megkísérlésével tették. Így nem volt arról semmiféle országos jelzés, hogy megszökött egy rab. Az esetről egyedül a 24.hu számolt be másnap, ám abban a cikkben semmi sem szerepelt a hivatalkos, és rettenetesen szűkszavú tájékoztatáson túl. 

Noha az eset részleteit, és a szökött rab hollétét firtató kérdéseinkre most sem kaptunk érdemi választ, a felelősséget érintő érdeklődésünkre azt fontosnak tartották kiemelni:

a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet a belső vizsgálatot lefolytatta, amelynek eredménye alapján az intézet parancsnoka ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az illetékes ügyészségen.

Ez információink szerint a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségén történt, de a feljelentés befogadásáról, az ügy megismerhető részleteiről, valamint az esetleges személyi felelősségről megkeresésünk ellenére szintén nem kaptunk tájékoztatást a nyomozati szervtől. Úgy tudjuk azonban, hogy a BVOP intézményében nagyon súlyos gyanúk merültek fel a belső vizsgálat lefolytatása után, így

szolgálatban történt kötelességszegés, sőt hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt még május 2-án megtették a feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Márpedig ez erősítheti a gyanút, hogy a szökött rabot a bv szervezetében dolgozó, akár a hivatalos állomány egy vagy több tagja is segíthette. Mindezek fényében különösen pikáns, hogy a BVOP eredeti közleménye szerint:

A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy a lehető legtöbb rab dolgozzon a börtönökben. Ezt úgy lehet elérni, hogy vagy a börtönön belül, illetve a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál adnak munkát a rabnak vagy külső civil cégeknél bérmunkát végeznek. 

A büntetés-végrehajtási szervezet közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat napi szinten külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében, akiknek őrzése, ellenőrzése jelentős feladat. Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik a szabadságvesztés büntetésüket.

Arról egyelőre hivatalos információnk nincs, milyen bűncselekmény, avagy milyen szabálysértés miatt töltötte büntetését a most már több mint egy hete szökésben lévő rab. A rendőrség sajtóügyelete írásbeli megkeresésünk ellenére nem adott tájékoztatást az ügyről, a police.hu hírei között mi nem találtunk (és kérésre sem kaptunk) felvilágosítást arról, van-e egyáltalán ellene körözés és elfogatóparancs, és ha igen, az nyilvános-e az, ami alapján beazonosíthatóvá – és a lakosság által is szökevényként észlelhetővé válna az illető. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.