Józsefváros polgármestere, ha kell, ki is tiltaná a hajléktalan-ellátással foglalkozó szervezeteket a kerületből

2019.05.11. 13:19

A Józsefvárosban nem ismernek viccet, ha a lakhatásról van szó, Sára Botond polgármester most sem volt rest kikérni a helyiek véleményét a dologgal kapcsolatban. A "Konzultáció Józsefváros rendje és biztonsága érdekében" címen futó kérdőívben a hatodik kérdés a következő:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermekek védelme érdekében hajléktalanszálló ne működhessen, és ilyen jellegű ellátó intézmény ne folytathasson ellátást iskola, óvoda, bölcsőde és játszótér környékén?

Ez még önmagában nem lenne annyira kirívó, de a következő kérdést már egy kicsit durvább alternatívát vázol fel, a környezetüket "átlagnál erőteljesebben terhelő" hajléktalanszállók ellen:

Egyetért-e Ön azzal, hogy mivel a hajléktalan-ellátással foglalkozó, és ételosztó tevékenységet folytató szervezetek tevékenységükkel környezetüket az átlagnál erőteljesebben terhelik, és ezzel akár közegészségügyi veszélyhelyzetet okozhatnak, nagyobb mértékben vegyenek részt a probléma kezelésében? Ha ezt nem teszik, nem működhetnek belvárosi környezetben.

Az önkormányzat már korábban megtiltotta például azt is, hogy az emberek társasházak közös helyiségeiben, például lépcsőházakban, vagy padláson tartózkodjanak életvitelszerűen. 

Józsefváros fideszes polgármestere, Sára Botond az indoklásban azt írta, hogy az ilyen emberek "szabályszegő magatartásukkal saját és mások testi épségét veszélyeztethetik, illetve vagyoni hátrányt okozhatnak." A Fidesz egyébként országosan is kiemelten kezeli a hajléktalanság kérdését, bár még a saját vitatott módszereik se mindig hatékonyak.