Bíróság elé idéztek újságírókat, mert a pedofília miatt elítélt bíboros peréről tudósítottak

2019.04.15. 10:03

Ausztráliában bűnügyi eljárást indítottak újságírók ellen amiatt Ausztráliában, hogy bírósági tiltás ellenére tudósítottak a pedofil bűncselekményekért elítélt George Pell bíboros elleni perről. Ez az angolszász jogban a bíróság megsértésének számít. 

A 23 újságíró, szerkesztő, műsorvezető és 13 újság elleni első tárgyalás hétfőn volt Melbourne-ben, és az ország történetében még nem volt példa arra, hogy újságírókat bűnösnek találjanak bíróság megsértésében. "A vádak nagyon súlyosak, és legalább akkora jelentőségük van, mint az ítéleteknek lesz" - mondta az újságírók ügyvédje a The Age című lap tudósítása szerint, amelynek hírszerkesztője szintén a vádlottak között van.

Pell bíborosra pedofil bűncselekményekért márciusban hatévi börtönbüntetést szabott ki egy melbourne-i bíróság: a vádlott bűnösségét még decemberben megállapították, de ezt csak februárban ismertették, miután feloldották a hírzárlatot az ügyben. A média azonban már közben is tudósított a perről, és a legfelsőbb bíróság szerint ezzel fennállt a veszélye annak, hogy befolyásolják az eljárást. A bíboros tagadja a vádakat, és júniusban fellebbezésre készül.

(MTI)