Díjat kaptak az elesettek támogatói

DSC3491
2019.02.11. 10:20
Összesen kilenc, valójában 11 szociális munkát végző személy és szervezet örülhetett vasárnap este a Magyar Tudományos Akadémi dísztermében: ők a segítő szakma legfontosabb elismerésének, a Jószolgálat-díjnak a 2019-es díjazottjai. Ezt a díjat az elesettekért példaértékű, áldozatos munkát végző emberek kapják. A hivatásosok közül a szakmai zsűri, az önkéntesek között az Index olvasói választottak. A díjat a Twickel-Zichy Mária Terézia alapítvány hozta létre 2016-ban, idén harmadjára osztották ki.

A tavalyinál is több, összesen 800 jelölt közül kellett a zsűrinek kiválasztani az idei év legkiemelkedőbb teljesítményeit. Ahogy a gálán elhangzott, volt, akit a szomszédja, a villanyszerelője, a gondozottja vagy a kollégája jelölt. A Jószolgálat-díj a cselekvés díja: azok az emberek, szervezetek, közösségek kapják, akik a legtöbbet tesznek a rászorulókért, akik máshonnan nemigen remélhetnek segítséget.

A díj idei egyik nagykövete, a közíró, könyvkiadó Nyáry Krisztián arról beszélt, hogy a legborzalmasabb helyzetben is van mozgástér jót cselekedni, és ezt épp az MTA dísztermét megtöltők bizonyítják, akiknek a sokféle világnézetéből ugyanaz következik:

az elesetthez le kell hajolni, a példamutatás a legfontosabb kötelesség.

A másik nagykövet, Balla Eszter színésznő pedig felidézte, hogy a díj szelleme a kisfiára is hatott, aki azt mondta, a megunt könyveit ne a pincébe vigyék, hanem inkább adják olyanoknak, akiknek nincs. Az ünnepségen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia programjának zenekara lépett fel.

Elsőként a hivatásszerűen végzett szociális munka egyéni díjazottjait szólították a színpadra, ők az elismerés mellett fél-félmillió forintos juttatásban részesülnek.

  • Siposné Kohári Szilvia az egri RÉV Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálat vezetője, szociális munkás. A szervezet hagyományos és innovatív módszerekkel igyekszik elérni a szenvedélybetegeket, és arra ösztönözni őket, hogy életmódjuk megváltoztatásával csökkentsék a szerhasználatot és a kapcsolódó ártalmakat.
  • Mezei Ádám a létavértesi cigánytelepről indulva szerzett diplomát és vált sokak példaképévé a sérült emberekért, hátrányos helyzetűekért, nagycsaládosokért, rászorulókért végzett munkájáért. Jelenleg értelmi sérültek munkába állását segíti a Salva Vita Alapítványnál.
  • Tisza Levente a Máltai Szeretetszolgálat szociálpedagógusa, kollégáival a Miskolc Lyukóvölgy nevű településrészén élő, zömmel nincstelen embereknek segít a problémáik kezelésében, a bizalom kiépítésében és a közösségépítésben.

A hivatásszerű szociális munkát végző díjazott szervezetek a díj mellett 2-2 millió forintot kapnak.

  • Az érdi központú, elsősorban Pest megyében, de az ország más részeiben is aktív Fészek Gyermekvédő Egyesület nevelő- és helyettes szülői hálózatot és gyermekotthont működtet, valamint képzéseket szervez.
  • A Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona 1986-ban alakult, mára egy 35 fős házban működnek Ráckeresztúron, munkájukban a hangsúly az önsegítésen van, a szenvedélybetegeket elsősorban önmaguk meggyőzésében segítik.
  • A budapesti Széra Szociális és Rehabilitációs Alapítvány gyermekvédelmi és hajléktalan-ellátást nyújt. Családoknak működtetnek átmeneti otthont, és hajléktalan férfiaknak rehabilitációs központokat a fővárosban és környékén, egyedülálló módon bentlakásos formában.

A Jószolgálat-díj életműdíját és az azzal járó egymillió forintos elismerést idén

  • Tuczainé Régvári Marietta kapta. Az általa vezetett Szombathelyi Egyházmegyei Karitász kisgyermekkortól felnőtt korig nyújt komplex szociális és szakellátást Vas és Zala megyében. Az 1991-ben indult szervezet ma 800 önkéntessel dolgozik. Kollégái lehetetlent nem ismerő, odaadó, képzett és elhivatott vezetőnek tartják.

Az önkéntesen végzett szociális munka jelöltjei közül januárban az Index olvasói választhattak.

  • Az egyéni kategória és az azzal járó félmillió forint idei díjazottja a kerecsendi Elekné Román Katalin, a helyi egyházközség világi vezetője. A helyi fiataloknak, szegénységben élő roma családoknak szervez programokat és ad reményt, hogy segítse az összetartozásukat, beilleszkedésüket.
  • A másik jelölt a darányi Butor Józsefné Magyar Katalin, a nyugdíjas otthon vezetője volt, aki hatalmas elánnal, folyamatos pályázatírással, egyéni akciókkal segíti a környezetében élő rászorulókat.
  • Az önkéntesen végzett szociális munka közösségi kategóriás díjazottja, egyben az egymilliós juttatás kedvezményezettje idén a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért. A Völgyzugoly egy a XVII. kerületi önszerveződő sorstárs szülőklubból alakult, az alapítók sérült gyerekeiknek szerettek volna fejlesztő és az integrációjukat segítő iskolát találni, ami gyerekükre koncentráló szülők elszigetelődését is csökkenti.
  • Díjuk egy részét a másik jelöltnek, a szavazásban alulmaradó Uccu Roma Informális Oktatási Alapítványnak ajánlották fel. Az Uccut azért hozták létre, hogy a roma és nem roma fiatalok között párbeszédet teremtve csökkenjenek a cigánysággal kapcsolatos előítéletek és tévhitek. A cigányellenes emberek általában nem sokat tudnak azokról, akiket elutasítanak, az UCCU ezen szeretne változtatni.

A Jószolgálat-díj médiapartnere 2019-ben is az Index. Korábbi Jószolgálat-díjas anyagaink itt találhatók. A friss díjazottakról idén is a tavalyihoz hasonló portrékat, riportokat készítünk.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)