Egy szikszói férfi harca az utcájába telepített szabálytalan buszmegállóval

Buszmegálló
2019.02.10. 17:34

András egy ötezer fős borsodi városban lakik, Szikszón, és évek óta kitartó küzdelmet folytat a polgármesterrel az utcájukba telepített buszmegálló miatt. A férfi 2015-ben panaszt tett az önkormányzatnál, mert szerinte a buszmegálló balesetveszélyes és hemzseg a kivitelezési hibáktól.

Az egyszerű bejelentésből egy bürokratikus tragikomédia lett a polgármester, az önkormányzati apparátus, a rendőrség, több közlekedési hatóság és kormányhivatal közreműködésével. Miközben nagyjából mindenki egyetért abban, hogy a buszmegálló nincs jó helyen, és a kivitelezés sem szabályos, négy év alatt alig történt előrelépés.

András az Indexnek azt mondta, hogy 2015-ben egyáltalán nem gondolta, hogy ez lesz az ügyből, de most már nem adja fel. „Nyugdíjas vagyok, ráérek, az emailre pedig nem kell bélyeget ragasztani” – felelte arra a kérdésre, hogy bírja a hadakozást a különböző szervekkel.

A történet több mint tíz évre nyúlik vissza. 2007-ben a közútkezelő csinált egy burkolatmegerősítést, majd a szikszói rendelőintézet elé telepített egy buszmegállót. Itt áll meg a távolsági busz, az 5500 fős Szikszó rendelőjébe pedig sokan járnak Abaújról, Baktakékről, Encsről, Felsődobszáról és a környező településekről.

András fotóin látszik, hogy a buszmegálló valóban nincs rendben:

  • van 40 centi lépcsőzetlen szintkülönbség;
  • a járdasziget ketté van vágva, hogy ki és be tudjanak hajtani a mellette lévő lakóépületből, vagyis ez így már nem is igazán járdasziget.

András bejelentése nyomán 2015. júniusban a Magyar Közút Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága helyszíni bejárást hívott össze a szikszói önkormányzat, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., az Encsi Rendőrkapitányság, a Magyar Közút Szikszói Mérnöksége valamint András részvételével.

A bejárásról készült jegyzőkönyvben 2015. augusztusban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. forgalomtechnikai munkatársa azt írta, hogy „az érintett buszmegálló több szempontból sem szabványos, ugyanígy a kórház előtti buszmegálló sem”.

Javaslatunk és a megnövekedett forgalom miatt is indokolt, hogy mindkét buszmegálló áthelyezésre kerüljön a Petőfi Sándor utcába, ahol a távolsági buszjáratok közlekednek. Az utca alkalmas buszmegállók kiépítésére megfelelő buszöböllel

– olvasható a jegyzőkönyvben.

Egy hónappal később, 2015. szeptemberben Füzesséry József, a város polgármestere azt írta a bejárás résztvevőinek, hogy Szikszónak nincs pénze áthelyezni a buszmegállót, az különben is jobb megoldás hiányában lett kialakítva az érintettek hozzájárulásával. Hozzátette: „az önkormányzat a továbbiakban a lehetőségeihez mérten igyekszik megoldást találni a problémára” a Magyar Közút javaslatai szerint.

Bár mindenki elismerte, hogy nem megfelelő a kivitelezés, és a forgalom szempontjából sem jó a buszmegálló, mégsem történt semmi, mert a polgármester közölte, hogy nincs rá pénz.

Hátrébb rakták a tetőt

András azonban nem adta fel, két évvel később ismét írt az érintetteknek. Válaszul az önkormányzat összehívott egy újabb bejárást, de már előre közölte, hogy a buszmegálló marad a helyén, viszont a kialakításának megváltoztatásával igyekeznek megszüntetni a balesetveszélyes állapotot. A polgármester levele szerint módosítani kellene a tetőszerkezetet, hogy a busz közelebb tudjon állni a járdaszigethez, amit korrigálni kellene a busz padlójának szintjéhez, és lépcső kialakítására is szükség lenne.

A polgármester Andrásnak írt levelében elővett egy – későbbiekben is szereplő – fordulatot, fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy rajta kívül más nem tett panaszt az ügyben. Ezt András is elismerte kérdésünkre, de szerinte abszurd azzal érvelni, hogy más nem fordult a hivatalos szervekhez, hiszen minden érintett úgy látja, hogy nincs rendben a buszmegálló.

A 2017. szeptemberi bejáráson minden útkezelő szervezet megállapította, hogy a Kassai úti buszmegálló átalakításához senkitől sem kell engedélyt kérni, ezt az önkormányzat saját hatáskörében megteheti. Az ügyben mégsem történt előrelépés, egy 2018. márciusi jegyzőkönyvben is az szerepel, hogy összeültek az útkezelők és az önkormányzat emberei, és megállapították ugyanazt, amit fél évvel korábban is. Az önkormányzat ekkor azonban vállalást tett arra, hogy 2018. június 1-ig rendezi, amit már három évvel korábban is szükségesnek tartott: tetőcsere, a peronszint megemelése, lépcső kialakítása.

Ebből az lett, hogy tetőcsere néven hátrébb vitték a tetőt, a peronemelés és a lépcsőzet kialakítása azonban a polgármester szerint „anyag- és eszközhiány miatt” nem valósult meg. András közben a megyei kormányhivatalhoz fordult, bejelentésére pedig a Miskolci Járási Hivatal kötelezte a szikszói önkormányzatot a forgalmi rend felülvizsgálatára. A polgármester lefolytatta a felülvizsgálatot, és ugyanarra az eredményre jutott, mint korábban: a buszmegálló marad, a peronemelést és a lépcsőzet kialakítását pedig 2019 tavaszán tervezik.

A polgármester eközben a buszmegálló áthelyezésével kapcsolatban kikérte a Szikszói Kórház, valamint az Encsi Rendőrkapitányság véleményét is. András szerint ez egyrészt időhúzás, másrészt szerinte a járási hivatal által elrendelt felülvizsgálatot nem végezték el rendesen, emiatt a következő képviselő-testületi ülésen panaszt fog tenni. 

(Borítókép: Buszmegálló első állapota Szikszón, a Kassai utcában. Fotó: Olvasónk, András / Index)