Még rosszabb a levegő az ország jelentős részén

2019.01.11. 12:41

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki közleménye szerint nagyon magas a levegő szálló por (PM10) tartalma, ezért az ország jelentős részén tovább romlott a levegőminőség - olvasható az MTI oldalán.

Jelenleg egy településen, Putnokon veszélyes a levegő minősége, és további 16 településen kifogásolt: Budapest, Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Miskolc, Kazincbarcika, Kecskemét, Nyíregyháza, Sajószentpéter, Salgótarján, Szolnok, Tatabánya, Tököl, Vác, Várpalota.

Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértőjének tájékoztatása szerint, ez a magas koncentráció irritálhatja a szem kötőhártyáját, aminek gyakori tünete a könnyezés. A központ emellett felhívja a figyelemet, hogy ilyen levegőminőség mellett nem tanácsos intenzív fizikai tevékenységet végezni a szabadban, ez különösen igaz gyermekekre és idősebbekre.

Szigeti Tamás hozzátétté, a fűtési időszakban a helytelen lakossági tüzelés a legjelentősebb légszennyező forrás. Olvasóink számos fűttessél kapcsolatos jótanácsot találhatnak a Fűts okosan! kampány oldalán.

Karácsony Gergely is ígéretet tesz a levegő minőségének javítására

A Párbeszéd főpolgármester-jelöltje pénteki sajtótájékoztatóján elmondta; felveszi kampányígéretei közé egy szigorúbb szmogriadórendeletet meghozását - írta meg az MTI. A politikus szerint Budapest Európa egyik legrosszabb levegőjű nagyvárosa, a légszennyezettségi mutatók pedig rendre meghaladják az egészségügyi határértéket.

Karácsony Gergely fontosnak tartja, hogy a páros és páratlan rendszámú autók rendszerét visszavezessék a szmogriadó riasztási fokánál, illetve, hogy egy hosszútávú stratégiát is kidolgozzanak a szálló por koncentrációjának csökkentésére.