Súlyos szennyezést talált a Greenpeace Baranyában

2019.01.11. 11:30

Kiperelt közérdekű adatok alapján mutatta ki a Greenpeace, hogy súlyos szennyezés történt  a Baranya megyei Garén a csődbe ment Budapesti Vegyiművek telephelyén – írta az Inforstart. Az összes halogénezett aromás szénhidrogén mennyisége több mint 28 ezerszerese a határértéknek.

04eab5bb-20161016 174756-1024x768
Fotó: Simon Gergely / Greenpeace

A 2015-ben a budapesti Illatos úti telepen is súlyos szennyezést okozó cégnél Garéra a hidasi telepről került át a vegyi hulladék még a 2000-es évek elején. Akkor több ezer hordónyi tetraklór-benzol származék volt ott hordókban.  Ezeket ugyan akkor elszállították a Pécstől délre eső településről a botrányok hatására, ám kiderült, hogy így is maradt szennyező anyag a talajban: 

Rákkeltő mérgek 5-10 ezerszeresét tartalmazza a talaj is és a talajvíz is. Ez szennyezi Bonyhád vízbázisát.

 A Greenpeace már a 2000-es években vizsgálódott a telep körül, később a Baranya megyei kormányhivataltól kérte ki az adatokat, de azokat végül csak bírósági úton sikerült kiperelni. 

Hiába rendelték el már 1994-ben a garéi, 2002-ben a hidasi telep rehabilitálását, a Vegyipari Művek csődje után ez nem történt meg, ahogyan az Illatos úton sem. A kármentés több milliárd forint, erre azonban nincs forrás. A Greenpeace szerint ez ellen az volna a megoldás, ha a környezetszennyező tevékenységet folytató cégek valamilyen, csőd esetén is érvényesíthető garanciát vállalnak, hogy ne az államra háruljon a feladatok finanszírozása.