Szijjártó: Az EP-választáson Európa összetétele a tét

DSC 6252
2019.01.11. 08:03

Az Európai Parlament választásán "világos választ adhatnak a választók arra, milyen jövőt szánnak Európának: olyat, ahol biztonság van, vagy olyat, ahol az európai lakosság összetételét bárki önkényesen megváltoztathatja" – adta meg az egyszerű képletet Szijjártó Péter a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A külügyminiszter szerint népszavazással, nemzeti konzultációval, a parlamenti választással a magyar választópolgárok már háromszor felszólították a kormányt, hogy állítsa meg a bevándorlást léjen fel ezért az EU-ban is.

„A brüsszeli intézményrendszer minden szintjén a bevándorlást támogató erők vannak többségben, mi azt szeretnénk, hogy ez megváltozzon." – Szijjártó szerint ez legelőbb a májusi EP- választásokkal lehetséges, ősszel ennek alapján megalakul az új Európai Bizottság, aztán parlamenti választásokkal Európai Tanács is megváltozhat, lehetővé táve, hogy "megőrizzük a keresztény európai kultúrát" és "visszaadjuk a biztonságot."

Nem lehet tudni, hogy mikor de többségbe kerülnek a muzulmánok vagy meg lehet védeni Európa identitását?

– kérdezte a műsorvezető.

Ha valaki kimondja, hogy Európa keresztény kontinens, az megbélyegzés és támadás célpontjává válik – válaszolta erre a külügyminiszter. Pedig Európának ragaszkodnia kell keresztény kultúrához, örökségéhez, jelentette ki.

Ám "Nyugat-Európában vegyes, párhuzamos társadalmak jöttek létre, elkéesztő biztonsági kockázattal, egész Európába nézve" – mondta visszautasítva, hogy  a multikulturális társadalom értékesebb, mint a homogén. "Az adott nemzet, társadalom dönti el, hogy mit tart értékesebbnek", "egységes magyar országként, egységes magyar társadalomként".

A V4 különbözik, de egyetért

Szijjártó üdvözölte, hogy az olasz belügyminiszter Matteo Salvini szövetséget keres a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártjával, közösen ellenezve a bevándorlást. A szövetség szerinte egyébként is jól alakul, ezt a V4 mutatta meg. Noha a visegrádi országok kormánypártjai négy különböző pártcsaládban ülnek az EP-ben, mégis egyértelműen, közösen utasítják el a migrációt. "A pártcsaládok közötti hagyományos határvonalak mellé felnőttek az ügyek mentén létrejövő határvonalak, mint például a migráció tekintetében."

Európa politikai pártjai két részre oszthatók Szijjártó szerint: "Vannak a bevándorlást támogató és ellenző európai pártok. Így van ez Magyarországon is: két párt ellenzi a bevándorlást, a Fidesz és a KDNP, a többi támogatja a migrációt. Májusban a választók erről hozhatnak döntést" – mondta.

(Borítókép: Bődey János / Index)